Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Strip, podoba za hip, a dolg sporočilni utrip

Mestna galerija Ljubljana je priredila razstavo Risba v stripu na Slovenskem (7. julij - 16. oktober 2011), na kateri je bilo predstavljenih 86 avtorjev. Domači umetnik Branko Drekonja Kuštro se je predstavil s 4 stripi.
»Strip omogoča, da z nekaj sličicami posreduješ situacije, ki te zabavajo,  provocirajo ali pa ti gredo na k****....  Poleg tega pa gledalec ne potrebuje strokovnjaka, ki bi mu razložil, kaj je umetnik hotel povedati.« Branko se je s stripom ukvarjal le kratek čas, v 80ih letih je namreč za Mladino risal stripe, ki jih je kasneje zbral v album Strip je orožje, vzemi ga v roke. Ti enostranski, humoristični stripi se skozi vizualno metaforo dotaknejo blage satire z namigi na spolnost. Ob razstavi je izšel katalog, v katerem je obrazložitev  Brankovega stripovskega ustvarjanja. »Kljub pogostim ciničnimi in črnohumornim sporočilom je njihov izraz dokaj veder. Slogovno kažejo določen razpon, ki sega od skicoznih (Parada) do bolj strogo oblikovanih stripov (Zlobni Jožef in Marjetica, Klo klo klo). Superman, lahkoten geg na temo seksa in superherojev, je s svojo spontano risbo bližje prvemu polu. Kadriranje postavlja v ospredje figuri obeh nastopajočih likov, ozadja so minimalna in zgolj nakazujejo prizorišče. Sumarično narisani  figuri opisuje nekaj energičnih, ohlapno povezanih linij. Vsebinsko prepost strip je tako nadgrajen s slikovitim, dinamičnim likovnim izrazom, ki kar pulzira od energije.»

 Branko ima trenutno nekaj imenitnih zamisli v povezavi s stripom. Pravkar je v tisku »nov svinjepisni roman Egista Zagoričnika Seksualna svetovalnica Jakoba Novohiša, opremljen z mojimi ilustracijami v stilu Razvratnih muz. Knjigico toplo priporočam občankam in občanom za branje v dolgih zimskih večerih...«
Pod Brankovim latnikom pred hišo se je poleti odvijal simpozij na temo stripa. Prisotnih je bilo tudi nekaj organizatorjev razstave. »Golaž, ki ga je pripravil naš hemingwayevski urednik Tone, je bil odličen, vino pa tudi…«

Razstava potuje naslednje leto v Podgorico v Črni Gori, za leto 2013 pa je predvidena v Mariboru.

Branko Drekonja je med leti 1979 in 1983 študiral na Akademiji za likovno umetnost. Ukvarja se s slikarstvom, kiparstvom, scenografijo, ilustracijo in oblikovanjem mask.

Oglejte si tudi