Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Kontrada gosti gledališče

Tradicionalno srečanje ljubiteljskih gledaliških skupin se odvija v drugi polovica avgusta na malem trgu zgodovinskega jedra Kanala. Vsakoletni festival Gledališče na Kontradi poteka že 8 let. Predsednika Gledališkega društva Kontrada, Severina Drekonjo, smo vprašali, kako je prišlo da zamisli in še o drugih aktualnostih dogajanja.
Ideja  se je pojavila že takoj po ustanovitvi  društva leta 2002. Uresničili smo jo leta 2004 in tako izpolnili zavezo, da bomo naše predstave igrali tudi v domačem kraju (premiere so v Desklah).  Pomembno je bilo tudi dejstvo, da nismo imeli lastne dvorane in smo le tako lahko izpeljali izmenjave z drugimi skupinami ter pripeljali v Kanal priznane skupine iz cele Slovenije in iz zamejstva.


Šest predstav se je odvijalo od 24. avgusta do 2. septembra. Kakšen je vsakoletni izbor predstav?

Pri oblikovanju programa upoštevamo več dejavnikov: pomembno nam je, da se dogovorimo za izmenjavo (čeprav vedno ne uspe), pozorni smo na kvaliteto predstav, izogibamo se eksperimentiranju, pazimo na geografsko razpršenost skupin ... Omejuje pa nas čas, kajti konec avgusta je marsikdo še na dopustu in tako skupine pogosto ne morejo zagotoviti nastopa.


Zakaj večina gledalcev želi le komedije?
Najpogostejša utemeljitev gledalcev, zakaj si želijo komedije: Tragedije imamo dovolj že doma, v službi, v naši družbi ... Da program sestavljajo le komedije, pa ni samo posledica želje gledalcev, je tudi posledica dejstva, da ljubiteljska gledališča igrajo predvsem komedije. Prav letos smo lahko videli, da so gledalci lepo sprejeli tudi nekoliko zahtevnejše, problemsko zastavljene predstave (Sobe, Na slepo).


Ste zadovoljni z obiskom?
Gledališče na Kontradi je že od vsega začetka uspešnica, že prvo leto je predstave obiskovalo čez 150 gledalcev; kasneje se je število večalo, tako da imamo zadnja leta čez 200 gledalcev, nekoliko manj jih je le v primeru dežja, ko predstave selimo v dvorano. Če upoštevamo, da gre za šest predstav v desetih dneh, je to izjemen obisk.

Dogajanje v sklopu Gledališča na Kontradi ste razširili tudi na razstave?

Običaj je že, da Gledališče na Kontradi vsako leto spremlja tudi razstava v Gostišču Križnič, ki je namenjena v prvi vrsti temu, da gostujočim skupinam predstavi naše društvo in naš kraj, radi pa si jo ogledajo tudi domačini. Letošnja s fotografijami o poplavljanju Soče je bila kar lepo obiskana. Mimo običaja so letos popestrili dogajanje keramiki PD Soča Kanal, ki so pripravili razstavo na temo gledališče.

Zadnjo predstavo Odlikovanje je odigralo vaše gledališče. So kakšne novosti? Se že pripravljate na novo sezono?

Gledališče na Kontradi ponavadi zaključimo z domačo predstavo; tako smo v nedeljo na Kontradi igrali komedijo Odlikovanje, ki smo jo premierno uprizorili v februarju. Do sedaj smo jo igrali enajstkrat, načrtujemo pa vsaj še deset ponovitev do konca leta. Hkrati že pripravljamo novo predstavo; režiser bo igralec SNG Nova Gorica Blaž Valič, o samo igri in zasedbi pa se še pogovarjamo. Računamo, da bomo imeli premiero v februarju 2013.

 

Oglejte si tudi