Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Jožefa Podbršček je praznovala sto let

Jožefa Podbršček iz Morskega je že četrta naša občanka, ki letos praznuje častitljiv rojstni dan. Rodila se je namreč 15. oktobra pred stotimi leti v Desklah.
Večino otroštva je preživela v begunstvu v Dupljah na Vipavskem, v Morsko, kjer živi še danes, jo je leta 1939 pripeljala ljubezen. V začetku decembra 1939 se je poročila z Ivanom Podbrščkom in v naslednjih letih postala mama šestim otrokom. Jesen življenja preživlja s hčerkama in sinom, je ponosna babica devetih vnukov in kar dvanajstih pravnukov.

 

Ob častitljivem jubileju sta ji na njenem domu čestitala tudi župan Andrej Maffi in predsednik društva upokojencev Kanal Franc Komac.

 

Tudi v kanalski občini prevladujejo ženske jubilantke. Kot prvi moški se jim je šele pred kratkim pridružil Stanislav Šuligoj iz Koprivišč. Prvi dan letošnjega leta je po podatkih statističnega urada v Sloveniji živelo 189 žensk in le 33 moških, starejših od sto let. Podobna je slika v občini Kanal, kjer je letošnjega prvega januarja živelo 87 žensk in le 28 moških, starejših od 85 let. In naključje ali pa tudi ne, a občina z manj kot šest tisoč prebivalci ima neverjetno veliko stoletnikov. V novogoriškem domu upokojencev imajo namreč trenutno kar tri stoletnike in vsi prihajajo s kanalske občine. „Kaj pa vem, kje iskati vzrok... Vpliv Mediterana, mogoče celo vpliv Soče, če govorimo o stoletnikih iz Kanala,“ pravi njihova delovna terapevtka Mojca Jejčič. V domu so v zadnjih dvanajstih letih našteli kar enajst stoletnikov, osem žensk in tri moške. Kanalski župan Andrej Maffi pa se tako po zaslugi doslej najstarejše Slovenke Katarine Marinič in vseh ostalih klenih jubilantov Matilde Močnik, Alojzije Martelanc, Stanislava Šuligoja in današnje slavljenke Jožefe Podbršček med slovenskimi župani lahko pohvali, da je voščil največ stoletnikom doslej.

Oglejte si tudi