Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Avtoštoparske zgodbe Mirana Ipavca

V Gotski hiši v Kanalu bodo nocoj (21. februarja, ob 19h) predstavili prvenec Mirana Ipavca Avtoštoparske zgodbe s pomenljivim podnaslovom Moja prva svetlobna sekunda. Knjiga je še pred izidom pritegnila veliko zanimanje javnosti, avtor pa bo svoja potovanja z dvignjenim palcem po svetu predstavil najprej svojim sokrajanom.

Kakor so Avtoštoparske zgodbe predstavili na vabilu, ima knjiga 266 strani in v 47 zgodbah govori o dogodivščinah, ki so se v zadnjih 29 letih zgodile največjemu slovenskemu avtoštoparju, Miranu Ipavcu, ki je obiskal 38 evropskih držav in prepotoval toliko kilometrov, da bi z njimi lahko več kot sedemkrat obkrožil zemeljsko oblo.

 

Zanimive so zgodbe o obiskih odbojkarskih, nogometnih, smučarskih in drugih športnih tekmovanj, o nenavadnih naključjih, čudnih voznikih in smešnih dogodkih, ki so se avtoštoparski legendi dogajali na poti. V zgodbah je največ poudarka na srečevanju različnih ljudi in opisovanju srečanj z njimi.

 

O knjigi je Vlado Kreslin, slovenski kantavtor in pevec, zapisal: "Miranov epski zapis me je bliskovito, kot da ni  štirih desetletij vmes, vrnil na evropske avtoceste. Postavil me je z rukzakom na tisto pumpo na avstrijsko-nemški meji, v kamion, s katerim sva s šoferjem prav tako rano zjutraj razvažala mleko po nemških vaseh, priklical mi je v spomin tremo,  s katero sem stal pred angleškim carinikom…

 

In kot Miran sem se po mnogih letih vračal v iste kraje in spal v hotelu namesto v mestnem parku,      in verjetno sem si takrat izmislil stih:“Zamenjal bi zvezdic zdaj pet, za eno zvezdnato nebo…"


Miran je seveda štoparski šampion in njegovo avtoštoparsko življenje je bilo mnogo bogatejše od mojega. Ko ga prebiram, mi je žal za vse ceste, ki jih nisem preštopal, vendar je njegovo pisanje     tako doživeto, da sem bil morda celo z njim." 

 

Ne manjka tudi črno-belih in barvnih fotografij, na kateri se bo prepoznal tudi kdo izmed domačinov. Dve zgodbi namreč govorita tudi o dogajanjih iz domačega kraja.

 

Če boste zamudili nocojšnjo premierno predstavitev, je tu razpored ostalih predstavitev knjige:

-         V Ligu, 24. 2. ob 18.00 v osnovni šoli

-         na Kanalskem Vrhu, 24. 2. ob 20.00 pri Andrejčičevih, 12 a

-         v Novi Gorici, 25. 2. ob 18.00 v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica

-         v Kalu, 26. 2. ob 18.00 v dvorani KS Kal nad Kanalom

-         v Levpi, 26. 2. ob 20.00 v večnamenski dvorani

-         v Ročinju, 27. 2. ob 19.00 v Domu Valentina Staniča

-         v Avčah, 28. 2. ob 18.00 v Domu KS Avče

-         na Kambreškem, 28. 2. ob 20.00 v KS Kambreško

-         v Desklah, 13.3. ob 17.00 v Medgeneracijskem centru »Pri Tinci«

-         v Morskem, 13. 3. ob 19.00 v Športnem parku

 

Cena knjige je 23,00 evrov, na predstavitvah pa jo bo mogoče kupiti s popustom.

Knjiga bo na voljo tudi v Slaščičarni Rafaelo v Kanalu in v Bifeju »Pri Tanji« v Desklah.

Pred derbijem med OK Salonit Anhovo – Kanal in ACH Volley, ki bo v soboto, 22. 2. ob 19.00, bo tudi možno kupiti Avtoštoparske zgodbe in si s tem zagotoviti brezplačen ogled tekme. Eno daljših poglavij v knjigi je posvečeno kanalskim odbojkarjem in njihovim mednarodnim tekmam.

 

Od 22. februarja jo lahko naročite tudi na www.autostop.si ali na naslovu AUTOSTOP.SI,   p.p. 10, 5213 Kanal.

 

 

 

 

 

Povezave

www.autostop.si

Oglejte si tudi