Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Argentinska in urugvajska publika v pričakovanju slovenskega pianista Ivana Skrta

Buenos Aires, 27. avgust 2015 – Slovenski pianist Ivan Skrt ( iz Kanala ob Soči ) prihaja v Argentino na vabilo Mednarodnega festivala Chopiniana, ki ga je Argentinsko združenje glasbenih kritikov letos nagradilo kot najboljši festival klasične glasbe v Buenos Airesu. Na vabilo predsednice Fundacije Chopiniana, priznane argentinske pianistke Marthe Noguera, bo Ivan Skrt otvoril festival v sredo, 2. septembra 2015, v palači Palacio Paz na osrednjem buenosaireškem trgu San Martin. "V ponos in ogromno zadovoljstvo nam bo, da na argentinski glasbeni sceni predstavimo tako mladega in transcendentalnega pianista," je dejala Noguera.

 

Ivan Skrt bo nato 4. septembra 2015 nastopil v najprestižnejšem urugvajskem gledališču Teatro Solis in 10. septembra 2015 v gledališču Teatro Argentino, ki skupaj z buenosaireškim gledališčem Teatro Colón sodi med najpomembnejše svetovne operne hiše. Na vseh treh koncertih se bo predstavil s svojim novim koncertom "triov": po tremi preludiji Chopina in Rachmaninovega, tremi španskimi plesi Granadosa in tremi argentinskimi plesi Ginastere, po tremi bagatelami Kogoja in Bartoka ter Ravelovim valčkom, La Valse.

 

Po besedah pianista se bodo "na koncertih po tri kontrastne skladbe enega skladatelja povezovale v par s tremi kontrastnimi skladbami drugega skladatelja. Koncert je bogat in temeljit odnos nasprotujočih se parov, ki postopoma ustvarjajo velik energetsko-muzikalni val. Zlit v tišino zadnje odigrane note nudi uvid, da ima vsaka pošteno odigrana glasbena podrobnost ravno pravšnjo mero in mesto v celoti, ne glede na to, ali je za uho prijetna ali neprijetna. Ravno ta prostoren, neizkrivljen in neuokvirjen notranji uvid je najplemenitejši dar, ki ga je glasba zmožna na svoj edinstven in celovit način deliti med nami. Ne le koncert, temveč tudi celotno življenje nam omogoča uzreti takšno, kot je v resnici: brez ozkih želja in pričakovanj."

 

Argentinski in urugvajski pianisti in glasbeni kritiki Ivana Skrta pričakujejo z velikim zanimanjem, saj je po dolgem času prvi slovenski pianist, ki se bo predstavil na tukajšnjih odrih, in hkrati prvi, ki bo v Argentini in Urugvaju igral dela slovenskega skladatelja Marija Kogoja. Predstavil se bo tudi na obeh najpomembnejših kulturnih radijskih postajah, Radio Nacional Clásica in Radio Cultura.

 

Koncerte sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

 

 

Oglejte si tudi