Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

37. festival sodobne glasbe KOGOJEVI DNEVI

Letošnji, že 37. festival sodobne glasbe KOGOJEVI DNEVI je bil odprt s svečano otvoritvijo 2. 9. 2016. Po uvodnem pozdravnem nagovoru župana Andreja Maffija je imel slavnostni nagovor predsednik SAZU dr. Tadej Bajd. Dr. Verena Korsič je predstavila razstavo Evgena Bavčarja, v Parizu živečega ambasadorja slovenske kulture in umetnosti. V cerkvi pa je koncertiral domačin, pianist Ivan Skrt.


V petek, 9. 9. 2016, smo v galeriji Rika Debenjaka predstavili kip skladatelja in častnega občana občine Kanal ob Soči Štefana Maurija, ki je delo akad. kiparja Mirsada Begića. Po uvodnem nagovoru kanalskega župana je skladateljsko delo Štefana Maurija predstavila muzikologinja Metka Sulič, nato pa je v župnijski cerkvi sledil koncert mednarodno priznanega Godalnega kvarteta Feguš iz Maribora.


17. 9. 2016 bo na Sveti Gori krstno izvedena simfonična pesnitev skladatelja Avgusta Ipavca Barve zelenega smaragda. Prireditev je posvečena 10. obletnici prve svetovne vojne in soške fronte. Sodelovali bodo Simfonični orkester RTV Slovenije, Mešani pevski zbor Adoramus, skupina vrhunskih slovenskih recitatorjev, učenke 5. in 6.  razreda baletne šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, folklorna skupina Pastirci izpod Krna iz Drežnice in KUD Igralska skupina Drežnica. Dirigent bo Marjan Grdadolnik, režiser in koreograf pa Henrik Neubauer, ki praznuje 70 let umetniškega dela.

24. 9. 2016 bo pod umetniškim vodstvom Jožeta Vidica v cerkvi sv. Marije Vnebovzete koncertiral Slovenski oktet.

28. 9. 2016 skupaj z Glasbeno šolo Nova Gorica organiziramo koncert mednarodno uveljavljenega kitarista Marka Ferija.

V torek, 4. 10. 2016, odhajamo na koncert Komornega godalnega orkestra Akademije za glasbo iz Ljubljane v Kulturni center Lojze Bratuž v Gorico.

7. 10. 2016 bo koncert izbranih učencev, nagrajencev na različnih tekmovanjih iz Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice v večnamenski dvorani v Kanalu.

V nedeljo, 9. 10. 2016, pa ponovno odhajamo v Beneško Slovenijo, kjer bo muziciral v cerkvi svetega Jurija Pihalni kvintet Slowind.


Kot običajno zaključujemo festival v Trstu v sodelovanju z Glasbeno matico in Slovenskim gledališčem. V počastitev avtorjeve osemdesetletnice bomo organizirali večer poezije pesnika Miroslava Košute. Glasbeni del večera bosta popestrila violinist Črtomir Šiškovič in Simona Mallozzi na harfi. Recitatorka bo Nikla Petruška.

Vsi ljubitelji glasbe lepo vabljeni na prireditve.


Besedilo: PD SOČA Kanal

 

 

Oglejte si tudi