Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Sončna elektrarna – varna naložba?

Ni donosna, je pa varna dolgoročna naložba za okoljsko ozaveščene krajane in podjetnike
Sončna energija je na razpolago brezplačno in ne onesnažuje okolja. Fotovoltaični sistemi so zelo tih in prijazen vir energije, ki omogoča uporabo električnih naprav tudi tam, kjer ni električnega omrežja.

 

V Evropi je bilo leta 2005 instaliranih 1000 MW,  v letu 2006 2000 MW, leta 2009 pa 3800 MW novih kapacitet sončnih elektrarn (SE), od tega največ v Nemčiji.

V Sloveniji so bile prve SE omejene izključno na samostojne sisteme za napajanje gorskih in planinskih koč. Prva SE, ki so jo leta 2001 postavili v Ljubljani z  močjo 1,1 kW, je odločilno prispevala k reševanju vprašanja distribucije in priključevanja električne energije. Trg SE pa se je začel razvijati šele leta 2005.

Po oceni Agencije za prestruriranje energetike(ApE) je bilo leta 2004 instaliranih za 100 kW sončnih elektrarn, leta 2005 skoraj 200 kW in konec leta 2009 že 4500 kW.

V Sloveniji je bilo konec leta 2010 registriranih 520 SE (ApE, 2010), od tega 4 elektrarne moči 1 MW in več.

Glede na interes investitorjev lahko pričakujemo rast tudi v naslednjih letih. Za leto 2020 ApE napoveduje skupno instalirano moč od 184 do 550 MW sončnih elektrarn z letno proizvodnjo od 184 do 550 GWh električne energije.

 

Za distribucijo električne energije  moramo pridobiti naziv proizvajalca obnovljivih virov energije (OVE). Na podlagi pogodbe o odkupu bomo električno energijo lahko prodajali po znatno višjih cenah od trenutne tržne cene. Odkupne cene električne energije zagotavlja država za naslednjih 15 let. Odvisne so od načina izvedbe sončne elektrarne in se spreminjajo glede na to ali je elektrarna integrirana v strešno kritino, nameščena na strehi objekta ali pa postavljena kot samostojni objekt.

 

Na podlagi Zakona o graditvi objektov – Ur. l. RS, št. 75/2010, lahko za SE moči nad 1 MW  gradnjo, rekonstrukcijo, nadomestno gradnjo in odstranitev objekta začnemo na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Elektrarne manjših moči ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, morajo pa izpolnjevati pogoje za statično presojo, požarno varnost in elektro-zaščito.

 

Če želimo zgraditi elektrarno moči 1 MW na območju severne Primorske in našo električno energijo prodati po najugodnejši odkupni ceni, je za postavitev SE idealna južna lega, s 30 stopinjskim naklonom. Takšna elektrarna zahteva delovno površino 7.200 m2.

 

Predvidimo, da bo obratovala 1050 ur na leto z instalirano močjo 1000 kW, kar pomeni 1.050.000 kWh letne proizvodnje. Življenjska doba projekta je ocenjena na 30 let. V tem času se tehnologija namreč iztroši do take mere, da bi bilo potrebno zamenjati ali temeljito obnoviti večji del ključne tehnologije, kar pa bi bil prevelik strošek z vidika ekonomske upravičenosti nadaljnjega obratovanja sončne elektrarne.


Glede na spremembo zakonodaje je ključno vprašanje, koliko bi se morale poceniti fotovoltaične celice, da bi bila naložba ob napovedanih nižjih cenah še sprejemljiva za vlagatelja.

Okvirni strošek za vgradnjo sončne elektrarne se giblje med 3300 do 4300 EUR za kW moči sistema. Cena varira. Večja kot je instalirana moč elektrarne, nižja je cena, v večji meri pa je odvisna od tipa modulov, njihove kvalitete in porekla.

Odločili smo se za foto napetostne monokristalne silicijeve module moči 240 W. Če bi se odločili za polikristalne module, bi bile razlike minimalne. Pri amorfnih modulih pa je izkoristek celic premajhen.

Predračun naložbe za sistem vršne moči 1000 kW znaša 2.526.781 EUR. Če temu prištejemo še stroške za najem prostora in za zavarovanje investicije, znaša celotna vrednost 2.600.000 EUR.

 

S finančnega vidika projekt ne bi bil več rentabilen, be bi odkupne cene električne energije iz SE v letu 2011 in 2012 padle za 10 do 20 odstotkov. V prihodnosti bo zato potrebno zmanjšati stroške. Vrednost sončnih celic znaša 69 odstotkov naložbe. V primeru padca odkupnih cen za 10 odstotkov, bi se morali sončni paneli poceniti za 19 odstotkov, da bi vsi ekonomski kazalniki ostali pozitivni. Če bi cene elektrike padle za petino, bi se sončni paneli morali poceniti za skoraj polovico.

Fotovoltaika je tehnologija prihodnosti. Postala naj bi eden od stebrov obnovljivih virov energije, čeprav bomo še nekaj časa odvisni od zemeljskega plina, nafte, premoga in jedrske energije.

Investitorjem svetujemo, naj se odločajo za manjše sončne elektrarne, ki bodo sestavni del zgradbe in izberejo najboljšega ponudnika.

Čeprav sončne elektrarne vsekakor niso donosen posel, so varna dolgoročna naložba za podjetja in posameznike, ki so okoljsko ozaveščeni in jim ni vseeno, kakšen planet bodo zapustili naslednjim rodovom.

 

 Avtor prispevka: Robert Čebron

Oglejte si tudi