Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

KS Kanal organizirala akcijo odstranjevanja ambrozije

Nevarna ambrozija ogroža tudi našo občino, prostovoljci so ob državni cesti napolnili veliko vreč teh nevarnih rastlin.
Občan iz Morskega je v četrtek, 8.10.2015 opozoril, da se tudi v naši občini širi nevarna rastlina ambrozija. Predsednik KS Kanal Ivan Križnič je na opozorilo takoj reagiral. KS Kanal je v sodelovanju s CPG Nova Gorica, ob pomoči Društva EKO Anhovo in dolina Soče ter ljubiteljev narave, v soboto, 10. 10. 2015, organizirala akcijo odstranjevanja nevarne alergene rastline. Prostovoljci so kljub prepričanju nekaterih, da se v naših krajih  še ni pojavila, izpulili več vreč rastlin, ki so že odcvetele in je sedaj skrajni čas, da jih uničimo. Pri akciji je sodelovalo deset prostovoljcev, ki so ob državni cesti  od gostilne Dermota  dalje pulili ambrozijo, CPG Nova Gorica pa je poskrbelo za varnost in odvoz polnih vreč. V Desklah so udeležence delovne akcije  opozorili, da se je razširila že na polja in povzroča veliko škodo. Zelo težko jo je uničiti, ker se izredno hitro razrašča.,

Ambrozija je izredno alergena rastlina, ki je na videz  podobna pelinu Ob času cvetenja, predvsem v avgustu in septembru, povzroča seneni nahod, alergijsko astmo, vnetje očesne veznice, pri nekaterih tudi kontaktni dermatitis in urtikarijo. V Sloveniji je ambrozija edina rastlina, za katero je zakonsko predpisano obvezno zatiranje. V letu 2010 je bila sprejeta odredba, da mora vsak lastnik zemljišča, na katerem rastejo škodljive rastline, le-te odstraniti s koreninami vred ali večkrat  nadzemni del, da se ne morejo razraščati. Za lastnike, ki uredbe ne upoštevajo, je predvidena denarna kazen, in sicer za fizične osebe 500 evrov, za pravne pa 1500 evrov.

Ambrozija se najprej pojavi ob cestah ali na zapuščenih neobdelanih površinah, pozneje pa se razširi še drugam. Je izredno trdoživa, njena semena raznaša veter na velike razdalje, v zemlji pa se ohrani tudi 30 let. V Evropi imajo  s širjenjem te rastline velike težave, vedno več je najdemo tudi pri nas.

Občanka iz Deskel je morala v letošnjem letu urgentno v bolnišnico zaradi hudih alergijskih težav z očmi. Zdaj je skrajni čas, da širjenje preprečimo, zato poziv vsem občanom, da rastline  zatrejo in poskrbijo za  takojšnje uničenje.

Ob koncu akcije je  Ivan Križnič pohvalil pripravljenost in operativnost prostovoljcev, ki so se v zelo kratkem času zbrali in posvetili čas skrbi za zdravje  ter izrazil upanje, da bomo občani tudi v prihodnosti prepoznali pomen ohranjanja zdravega okolja.

Oglejte si tudi