Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Četrtina Salonita v lasti Italijanov

Salonit Anhovo je na račun odpisov terjatev in slabitev leto 2013 končal s 25 milijoni evri izgube. Letos poleti pa je v njegovo lastništvo vstopila italijanska družba Buzzi Unicem.
V Salonitu Anhovo so lani prodali za 42,7 milijona evrov proizvodov, kar je za 15 odstotkov manj kot leto poprej. Salonit je tako že drugo poslovno leto končal z izgubo. Ta se je iz predlanskih 10 milijonov evrov lani povečala na kar 24,6 milijona evrov izgube. V družbi pojasnjujejo, da je slednja posledica slabitev in odpisov ter prevrednotovalnih poslovnih odhodkov ter da bi brez tega družba v letu 2013 poslovala s pozitivnim rezultatom. Izgubo bodo pokrili z rezervami iz dobička iz preteklih let.

 

Eno najslabših let

„Tako na domačem, kot tudi na tujem trgu je bilo povpraševanje v letu 2013 po cementu zgodovinsko nizko, kar je se je posledično poznalo pri prodaji cementa ter drugih prodajnih artiklih skupine Salonit. V letu 2013 so družbe skupine Salonit prodale štiristo tisoč ton cementa, dvesto petdeset tisoč ton klinkerja, milijon dvesto tisoč ton kamnolomskih agregatov ter 50 tisoč kubičnih metrov betona,“ sporočajo iz matične družbe, ki je lani zaposlovala 165 ljudi, celotna skupina Salonit s skupno sedmimi družbami pa 474 ljudi.

 

Za letošnje leto sta si predsednik uprave Julian Fortunat in član uprave dr. Tomaž Vuk zadala finančno in kadrovsko prestrukturiranje družbe, zniževanje stroškov na vseh ravneh poslovanja ter povečanje prodajnih aktivnosti. V Salonitu so že lani zabeležili povpraševanje po cementu iz držav severne Afrike in zagrizli v prekomorski izvoz. Pojasnjujejo, da so danes, po letu izvažanja v Libijo, vsi ti napori poplačani, saj beležijo pozitivne prodajne učinke.

 

Povezava z Italijani obeta večjo proizvodnjo

Osrednji dogodek letošnjega poslovnega leta pa je bil vstop italijanskega partnerja v lastništvo anhovske cementarne. Julija sta se povezali skupina Wietersdorfer (v katero spada tudi skupina Salonit) in italijanska družba Buzzi Unicem. V Salonitu si od povezovanja obetajo predvsem povečanje obsega proizvodnje ter s tem ustvarjanje trdnih temeljev za izvedbo nadaljnjih planiranih investicij in utrditev vodilnega položaja cementarne v širši regiji. V zameno za 25 odstotni delež Salonita, ki je odslej v rokah Italijanov, je anhovska cementarna dobila upravljavske pravice skupine Wietersdorfer v dosedanjih Buzzijevih cementarnah na lokacijah Cadola in Travesio. Zaradi sprmenjenega lastništva so sredi avgusta lastniki potrdili tudi nov nadzorni svet. Delo družbe bo odslej nadziral tudi predstavnik Buzzija Antonio Buzzi, poleg njega v nadzornem svetu sedijo še dr. Wolfgang Mayr-Knoch, mag. Hannes Gailer, Dragan Marinič in predstavnika zaposlenih Božica Velušček in Branko Paravan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi