Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

ZBORZBIRK – Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom

Zbirka cerkvenih podobic Marije Čargo iz Ročinja
Marija Čargo, skromna zbirateljica cerkvenih podobic iz Ročinja, je svojo strast do zbiranja odkrila že kot majhna deklica. Leta 1959 je nekaj mesecev živela v Trstu pri redovnicah ter obiskovala slovensko šolo. Njeno bivanje tam je prekinila očetova smrt, zato ji je nuna podarila podobico (pilšč) Jezuščka, rekoč, naj jo varuje namesto očeta. Slednjo je nato izgubila, vendar pozneje našla podobno, ki jo sedaj spominja na ta dogodek in predstavlja simbol zbirke. Leta 1986, po tetini smrti, je veliko svetih podobic našla v njenem stanovanju v Trstu ter jih začela shranjevati v škatle. Skozi leta se je število podobic večalo, Marija jih je večinoma pridobila od domačinov v Ročinju in s pomočjo moža Ivana in duhovnikov po župnijskih uradih povsej Sloveniji, izmenjuje si jih pa tudi z drugimi zbiralci. Leta 1996 je podobice začela urejati v mape, razdeljene po tematikah - molitve, posvetitve, posvečenje zvonov, novomašniki, srebrnomašniki, zlatomašniki, ... Podobice so sicer v preteklosti podarjali ob različnih priložnostih: za praznike, rojstne dneve in godove, v zahvalo in za blagoslov in seveda na romarskih poteh, v današnjih dneh pa ta tradicija nekako izginja. Največ podobic, okoli 1600, ji je podaril duhovnik Vinko Paljk, ki je kar 27 let deloval v Solkanu. Trenutno je zbirka razdeljena na 19 tem in 33 albumov ter obsega okrog 17.000 podobic. Najstarejše segajo v 19. stoletje. Vsak izmed albumov ima okrašeno naslovnico s podatki o nastanku posameznega albuma. Skupaj z možem vodita seznam darovalcev podobic in število podobic. Marinka zbira zaradi veselja, za prihodnost zbirke pa se ni bati, saj veliko zanimanja kaže tudi njena hčerka Alenka. Poleg podobic Marija zbira tudi razglednice, serviete in obiskuje tečaj klekljanja.


Slika 1: Zakonca Čargo z albumom podobic.

Slika 2: Lično urejena naslovnica prvega albuma podobic.

Slika 3: Memento Bethlehem - Jezušček - Podobica Jezuščka, ki Mariji Čargo največ pomeni.

Slika 4: Podobica za praznik prvega svetega obhajila z dne 14. 8. 1883.

Slika 5: Podobica ob novi maši Silvestra Rutarja - Spominska podobica ob novi maši Silvestra Rutarja (1925 - 1998), 16. 7. 1950 na Libušnjem. Duhovnik Rutar je v Ročinju pustil velik pečat, saj je tam služboval kar 29 let. Podobica je razporejena v temo novomašniki.

Slika 6: Podobica Vinka Vodopivca - Štiri-strana črno-bela podobica s črnim okvirjem izdana ob smrti duhovnika in skladatelja Vinka Vodopivca, v Kromberku leta 1952. Rojen je bil leta 1878 v sedanji zbirateljičini hiši v Ročinju. Na podobici, ki spada v album pokojnih duhovnikov, je upodobljena zadnja Vinkotova fotografija.

 

Besedilo in fotografije: Tanja Rijavec, Občina Kanal ob Soči, projekt Zborzbirk

Oglejte si tudi