Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Življenje na meji

Turistično rekreacijsko društvo Globočak se je s projektom »Življenje ob meji« prijavilo na javni poziv za oddajo projektnih predlogov za izvajanje Lokalne razvojne strategije za hribovski del Severne Primorske za leti 2011-2012. Glavni namen je bil uresničiti nekatere naše želje.
Tekst: Natalija Melink, predsednica TR društva Globočak

V društvu uspešno deluje Gledališka skupina Globočak Kambreško, ki  je novembra dosegla drugo mesto na izboru časopisa Primorskih novic za »Naj ljubiteljsko gledališko skupino« na Primorskem. Hvala vsem, ki ste pošiljali glasove za nas.

Prav zaradi gledališke skupine in želje po majhnem odru v domu Mihaela Gabrijelčiča na Srednjem se je porodila ideja, da lahko za ureditev prostora za vaje in prireditve tudi sami nekaj prispevamo. Čeprav je majhen, smo zelo zadovoljni, da smo pridobili urejen prostor, ki služi tudi krajanom.

Za naše društvo je bil projekt izredno velik zalogaj, saj delujemo na demografsko ogroženem območju. Hvala našim projektnim partnerjem - Občini Kanal ob Soči, ŠKTD Levpa in KS Kambreško, da so nam pomagali pri tej uresničitvi. Seveda pa gre največja zahvala prav našim aktivnim članom društva.

 

V okviru projekta smo izvedli številne dejavnosti. O dogajanju smo javnost obveščali s plakati, obvestili na spletnih straneh Občine Kanal ob Soči, z vabili in prispevki v medijih, ter obveščanjem preko TIC-a Kanal.

Pri urejanju prireditvenega prostora smo poskrbeli za nakup zatemnitvene zavese, izravnavo sten, beljenje in čiščenje dvorane in pomožnih prostorov ter za zamenjavo petih starih oken.

Organizirali smo medgeneracijsko srečanje domačinov in izvedli gledališko predstavo starejših za otroke. Izkušnje smo izmenjavali z gledališko skupino in drugimi društvi iz Benečije in Trente, oblikovali in izdelali smo gledališke pripomočke in kulise.

Pripravili in izvedli smo delavnice za ohranjanje dediščine in lokalnih običajev, med drugim: izdelavo rož iz papirja, od volne do izdelka, priprava kave iz kumine. Izvedli smo tudi filmsko delavnico.

 

Obnova dvorane bo vsem krajanom prinesla prostor za druženje in učenje novih stvari ter posledično okrepila razvojne potenciale Kambreškega in Kolovrata. Z organizacijo prireditev na osnovi ohranjanja kulturne dediščine in medgeneracijskega sodelovanja, izvedbo delavnic, gledaliških predstav, druženje z ljudmi na drugi strani »meje«, vzdrževanjem prostorov za druženje bomo naredili območje bolj zanimivo za obiskovalce, domačine pa spodbudili k večji aktivnosti in medsebojnemu druženju.

                                                                                

Projekt »Življenje ob meji« (LAS za razvoj)  sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Organ upravljanja Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007 – 2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Oglejte si tudi