Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Projekt NET-Age, Občina Kanal ob Soči USPOSABLJANJE »TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA«

V okviru projekta NET-Age (Cilj Projekta NET-Age je izboljšati koordinacijo med javnimi in zasebnimi interesnimi skupinami. S spodbujanjem sodelovanja in partnerstva na lokalni in jadranski ravni poskuša premagati ovire na področju oskrbe starejših in omogočiti nudenje inovativne socialne in zdravstvene oskrbe starejših in s tem zagotavljali aktivno, zdravo in samostojno staranje) smo na občini Kanal ob Soči organizirali usposabljanje »Temeljni postopki oživljanja in uporaba defibrilatorja AED«

 

Vemo, kako pomembni so takoj izvedeni postopki oživljanja in takojšnja  uporaba defibrilatorja za uspešno preživetje pacienta s srčnim zastojem. Vsakdo se lahko nauči oživljati. Na žalost, se večina očividcev ob nenadnem srčnem zastoju počuti nemočne, saj večinoma ne vedo, kako izvajati oživljanje. To dejstvo je zaskrbljujoče, predvsem zato, ker se 80% vseh nenadnih srčnih zastojev zgodi doma ali na javnih mestih, torej izven zdravstvenih ustanov. Statistični podatki za Slovenijo kažejo, da se zgodi 5 do 6 nenadnih srčnih zastojev na dan.

Preživetje osebe, ki doživi nenaden srčni zastoj je odvisno od tega, kako zgodaj se prične s temeljnimi postopki oživljanja in kako zgodaj se izvede defibrilacija – to je kako hitro  se uporabi defibrilator, ki z električnim sunkom lahko ponovno vzpostavi srčni ritem in s tem tudi krvni obtok. Pomembno je  takoj ukrepati, oz. takoj pričeti oživljati in poklicati pomoč oz. 112. Temeljni postopki oživljanja z uporabo defibrilatorja, lahko v nekaj minutah  rešijo življenje. Če je defibrilator takoj na voljo, se bo možnost preživetja od nenadnega srčnega zastoja povečala za več kot 10-krat.

 

Zaradi potrebe in pomembnosti pridobljenega znanja o prvi pomoči in premalo osveščenosti o uporabi defibrilatorja,  smo 15.1.2014 organizirali tovrstno usposabljanje. Glede na povpraševanje pa želimo organizirati še kakšno dodatno usposabljanje.

 

Usposabljanje je izvajal Rdeči Križ Nova Gorica.  Udeležilo  se ga je trinajst udeležencev. Prijavili so se lahko vsi željni znanja o temeljnih postopkih oživljanja, ki je zajemalo predvsem teme kot so; bočni položaj nezavestnega, prva pomoč ob zapori dihalne poti, prva pomoč pri možganski kapi in infarktu, oživljanje otroka in odraslega ter uporaba defibrilatorja. Prikazane so bile  praktične vaje,  temeljnih postopkov oživljanja na lutki. Udeleženci so oživljanje tudi praktično izvajali.

 

V občini Kanal ob Soči je javno dostopni defibrilator lociran, v Kanalu, na gasilskem domu PGD, Gradnikova 13A.  Dostopen je 24 ur na dan in vse dni v tednu. Po uporabi ga je potrebno vrniti  in obvestiti o uporabi na GSM številko 041-201-107 (Samo Šuligoj), da se ga ponovno pripravi, saj so elektrode in torbica »Ready kit« (maska, rokavice idr) za enkratno uporabo.

 

Klara Golja

Oglejte si tudi