Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Tipične jedi Kanala in Prapotna

V okviru prireditve Skoki z mosta - Kanal 2014 je bila na tržnici v Kanalu predstavljena čezmejna raziskava o tipičnih jedeh na območju občin Kanal ob Soči in Prapotno, ki sta jo v sklopu projekta RURAL opravila Slavica Plahuta in Pavel Medvešček.
Tekst: Andreja Nanut

 

V projektu Rural so partnerji obmejni Občini Kanal ob Soči in Prapotno, ki ju ločuje mejna reka Idrija, ter Društvo proizvajalcev vina Schioppettino iz Prapotna. Občini imata izrazit kmetijski značaj, na italijanski strani je predvsem pomembno vinogradništvo, na slovenski pa živinoreja, čebelarstvo ter kostanj kot tipičen produkt. Ker se obmejno območje sooča z velikimi demografskimi in tudi gospodarskimi težavami, s projektom RURAL iščemo potenciale za razvoj področja ter želimo promovirati trajnostni razvoj turizma na podeželju. Ta naj bi bil usmerjen v skupno ovrednotenje kakovostnih tipičnih kmetijsko-živilskih pridelav in proizvodenj, ki so povezane s kulturnimi, naravnimi in gastronomskimi viri.

 

V soboto, 16.8.2014, je bila na tržnici v Kanalu predstavljena čezmejna raziskava o tipičnih jedeh na območju občin Kanal ob Soči in Prapotno, ki sta jo v sklopu projekta opravila Slavica Plahuta in Pavel Medvešček. Gastronomsko študijo je predstavila Slavica Plahuta, svoj pogled pa je predstavil tudi župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi. Po končani predstavitvi je bilo moč poizkusiti nekaj tipičnih spomladanskih in poletnih jedi, ki so jih pripravili lokalni gostinci. Poizkusili smo čebulni štrudelj, kuhan jezik z mešo, mineštro »ta velika kuhnja«, dubernik, krompirjevo frtaljo, meso v močadi, pršut s črnim vinom, štruklje s kvašenim testom in kuhane štruklje ter toč s klobaso. Na dogodku je sodelovalo tudi Društvo proizvajalcev vina Schioppettino iz Prapotna, njihovi člani so v pokušino ponudili njihovo tipično vino. Pri nas je avtohtona vinska trta Schioppettino poznana kot rdeča rebula oziroma »pokalca«. Posebna zahvala gre Danijeli Bavčar iz Okrepčevalnice »Na skednju«, Viljemu Čermelju iz Okrepčevalnice Lož'ce in Dušanu Jermolju iz Gostilne Pri Grozdu, ki so pripravili odlične jedi ter jih postregli na dogodku. Vzeli smo si lahko tudi brošuro z recepti, da si bomo lahko doma sami pripravili jedi, ki so jih pripravljali v preteklosti.

 

V nedeljo, 17. 8. 2014, pa so se na tržnici v Kanalu zbrali ponudniki tipičnih lokalnih pridelkov in izdelkov. Predstavili so se ponudniki medu, sira, mlečnih izdelkov, vina, keramike, kmetijskih pridelkov, ponudniki tipičnih jedi ter tipičnih produktov občin Kanal ob Soči in Prapotna. Čezmejno kmečko tržnico sta odprla župan Občine Kanal ob Soči Andrej Maffi ter županja Občine Prapotno Maria Clara Forti, predsednica TD Kanal Vanja Cotič pa je zbrane povabila k ogledu skokov s kanalskega mostu.

 

Projekt Rural je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

 

Oglejte si tudi