Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Potrebni so inovativni pristopi za izboljšanje oskrbe starejših

 

Četrta – zaključna lokalna delavnica projekta NET- Age, Kanal 10.6.2014

 

Mag. Klara Golja, Vodja projekta NET-Age, Občina Kanal ob Soči

 

Četrta – zadnja lokalna delavnica projekta NET- Age, z delovnim naslovom » Zaključki in predlogi« je pokazala naše izjemno uspešno delo v tem projektu. Oba partnerja, Občina Kanal ob Soči in ZDUS, sta izvedenimi delavnicami zelo zadovoljna. Tudi udeleženci, predstavniki socialno zdravstvenih organizacij (CPD, CSD, ZD, Patronažna služba ..), Občine, Prostovljske organizacije in društva (DU Kanal, DU Deskle, Spominčica…) so s polno udeležbo potrdili, da smo vsi skupaj zadeli bistvo.

 

Projekt  NET-AGE nam je omogočil vpogled v širše stanje situacije na našem področju, zato bomo na Občini Kanal ob Soči iskali različne inovativne pristope za izboljšavo oskrbe. Pripravljamo program in koordinacijo, ki bo omogočala izboljšave kvalitete življenja nekaterih ljudi, ki so od centrov oddaljeni in nimajo pomoči. Ugotovljeno je bilo, da za veliko ljudi skrbijo neformalni oskrbovalci, ki pa izgorevajo in nimajo dovolj strokovnega znanja. Tudi tem je potrebno nuditi primerno pomoč. Povečuje se delež dementnih bolnikov zato bi bilo smiselno nekaj postoriti na tem področju npr. poiskati metode, ki preprečujejo oz. zavirajo razvoj demence.

 

Župan Andrej Maffi je prisluhnil vsem težavam na našem območju glede oskrbe starejših in tistih, ki so pomoči potrebni in pristopil k reševanju le teh. Zavzema se razvoj aktivnosti, ki izboljšujejo kvaliteto življenja starejših. Zavzel se je, da bomo skupaj do konca projekta NET-Age, izpeljali zastavljene načrte in jih nadgrajevali in dopolnjevali tudi kasneje in bodo v naši občini postali stalna praksa. Zavzemamo se za to, da storitev približamo uporabnikom in ne obratno. Naloge in aktivnosti, ki jih želimo izpeljati terjajo velik zalogaj dela, vztrajnosti,  povezovanj,  usklajevanj in sodelovanja med različnimi inštitucijami.  In ravno to povezavo,  katero nam je projekt NET-Age omogočil, je potrebno za začetek dobro nadgraditi in utrditi.

 

Predstavniki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, gospa Janja Romih in gospod Davor Dominkuš sta predstavila »Deinstucionalizacijo socialnega varstva starejših – prijaznejše storitve« in »Možnost koriščenja evropskih sredstev«. Svoje predloge in mnenje o njihovih predlogih oblikovanja novih oblik skupnostne pomoči starejšim, sta predstavila direktor Doma upokojencev Nova Gorica gospod Bojan Stante in vodje službe pomoči na domu gospa Jelka Humar. To je bila prilika da se je Ministrstvu predstavilo vizijo iz našega okolja. Ministrstvo je bilo z našo vizijo zadovoljno in jo je podprlo.

 

Naloga zadnje delavnice pa je bila  podati predloge in zaključek. Koordinatorji projekta NET-Age v Sloveniji  (Občina Kanal ob Soči in ZDUS ) pričakujemo in predlagamo državi Izdelavo kritične ocene uresničevanja »Resolucije o socialnem varstvu 2013 -2020«, pospešitev izdelave in sprejem strategije dolgožive družbe z opredeljenimi nalogami vseh nosilcev, pospešitev vseh postopkov  za sprejem Zakona o dolgotrajni oskrbi, oblikovanje demografskega rezervnega sklada, najkasneje do roka, ki ga določa ZIPZ, pregled in posodobitev prostorske in fiskalne zakonodaje s ciljem zaustavitve demografske degradacije demografsko ogroženih območij, sprejem pravnih, normativnih rešitev za razvoj skupnostnih oblik storitev za vse tiste, ki potrebujejo pomoč drugih in s tem pospešiti proces deinstitucionalizacije.

 

Občina naj bi izdelala oceno demografskih sprememb  s poudarki na posledicah  le teh na kvaliteto življenja vseh občanov in možnih ukrepih, analizirala in spodbujala kvaliteto zdravstvenih in socialnih storitev, ki omogočajo dvig kvalitete življenja doma. Posebno pozornost je potrebno dati izobraževanju, usposabljanju in organizirani pomoči neformalni oskrbi-(pomoč družini ….). Povečati je potrebno povezanost-mreženje vseh nosilcev izvajanja storitev za vse občane, ki potrebujejo pomoč. (Služba pomoči na domu, patronažna zdravstvena služba, prostovoljci, humanitarne organizacije, občinske službe …) Spodbujati je potrebno prostovoljstvo, (tudi s sistemi financiranja iz občinskih proračunov, pomoč pri projektih in drugimi stimulacijami ), razvijati  preventivne dejavnosti, redno spremljati in ocenjevati uresničevanje ukrepov socialne in zdravstvene politike v občini. Oblikovati bo potrebno koordinacijski organ, ki bi naj povezoval vse izvajalce o občini, (Občino, CSD, ZD, Policijo, Humanitarne organizacije, šolo….), ažurirati in prilagoditi prostorske akte potrebam občanom (Starejšim in invalidom prijazna mesta in podeželje ), spodbujati razvoj vse življenjskega izobraževanja.

 

Civilna družba pa naj bi poskrbela za izdelavo ocene stanja, razmer in potreb v ciljni skupini, ki jo posamezno društvo predstavlja ter predlagati ukrepe občini in drugim zadolženim organizacijam. Spodbujala in organizirala bi prostovoljstva v lastnih vrstah in se povezovala z drugimi prostovoljskimi organizacijami. Pomemben je razvoj preventivnih dejavnosti in izobraževanja (druženje-boj z osamljenostjo, zdrav način življenja,  medsebojna pomoč, humanitarna dejavnost…), medgeneracijsko sožitje in sodelovanje ter skrb za zdravje in zdravo okolje.

 

 

 

 

Povezave

www.net-age.eu/

Oglejte si tudi