Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

OBČINA KANAL OB SOČI KOT PRIMER DOBRE PRAKSE

V prostorih Mestne občine Ljubljana je 10. 2. 2016 potekalo posvetovalno srečanje z župani in županjami, ki je bilo organizirano v okviru projekta AHA.SI – Aktivno in zdravo staranje v Sloveniji. Občina Kanal ob Soči je sodelovala na posvetu kot primer dobre prakse in zgled drugim občinam. Srečanja sta se udeležila župan Andrej Maffi, ki je predstavil smernice občine glede socialnega varstva starejših, in Klara Golja s predstavitvijo pomembnih rezultatov projekta Net-Age. 

V Sloveniji se tako kot v drugih državah EU soočamo z izzivi hitro starajoče se družbe, zato so potrebni primerni ukrepi za reševanje te problematike. Eno izmed ključnih področij sta podpora samostojnemu bivanju v domačem okolju ter dolgotrajna oskrba, v okviru katere imajo lokalna okolja izjemno pomembno vlogo. V okviru projektnega delovnega sklopa o dolgotrajni oskrbi, na podlagi analize dobrih praks iz posameznih lokalnih okolij in številnih srečanj z deležniki so bila pripravljena ustrezna priporočila glede zagotavljanja oskrbe za starejše v Sloveniji. Ugotovljeno je bilo, da bi bilo nesmiselno predpisati tog in povsem enak model povsod po Sloveniji, saj obstajajo v posameznih okoljih različni pogoji za urejanje področja dolgotrajne oskrbe.

Na srečanju so bili predstavljeni projekt AHA.si, posamezne dobre prakse na področju koordinacije skrbi za onemogle starejše, analiza vprašalnikov za župane in županje, podani pa so bili tudi predlogi rešitev oskrbe onemoglih starejših v lokalnih okoljih. Posebna pozornost je bila namenjena predstavitvi orodja, s pomočjo katerega bi v posameznih okoljih lahko izvajali analizo stanja ter na podlagi analize pripravili ustrezne programe in storitve, ki bi lahko zagotavljali optimalno oskrbo starejših. Občina Kanal ob Soči je analizo stanja pripravila v okviru projekta Net-Age. Opravili so jo prostovoljci projekta Starejši za starejše. Povezovalne delavnice, ki so vključevale vse institucije na področju oskrbe starejših, pa so bile osnova za nadaljnje povezovanje in reševanje problematike oskrbe starejših onemoglih ljudi.

Pri pripravi posameznih programov v lokalnih okoljih je izjemno pomembna tudi ustrezna finančna podpora, zato se bo v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS in Ministrstvom za zdravje RS pripravilo predstavitev organiziranosti koordinacije v predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi in možnosti pilotiranja različnih rešitev v okviru črpanja evropskih sredstev.


Uvodni nagovor in predstavitev Mestne občine Ljubljana sta bila podana s strani župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankoviča s sodelavkami. Projekt AHA.si je predstavila predstavnica Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, analizo vprašalnikov za župane pa predstavnik Inštituta RS za socialno varstvo. Primer dobrih praks koordinirane oskrbe v lokalni skupnosti je predstavil župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi, projekt Net-Age in njegove rezultate pa Klara Golja. Kot primer dobre prakse so bili predstavljeni tudi dom za starejše Dom ob Savinji Celje, Center za socialno delo Krško ter Zavod za patronažo in dolgotrajno oskrbo na domu Lovrenc na Pohorju. Zveza društev upokojencev Slovenije je predstavila projekt Starejši za starejše. Dr. Andreja Črnak Meglič, državna sekretarka v kabinetu Vlade RS, je nanizala predloge rešitev v lokalnem okolju in predstavila orodja za izvedbo analize, predstavitev organiziranosti koordinacije v predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi in možnosti pilotiranja različnih rešitev v okviru črpanja evropskih sredstev pa sta podala predstavnik Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS ter predstavnica Ministrstva za zdravje RS.    

Občina Kanal ob Soči je bila v zadnjem času večkrat predstavljena kot primer dobre prakse glede socialnega varstva starejših in povabljena k sodelovanju od najvišjih institucij na najvišjih ravneh, kar je potrditev in tudi spodbuda za nadaljnje delo.

Besedilo: Klara Golja  

 

Oglejte si tudi