Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

NET-AGE – Iskanje rešitev za izboljšavo oskrbe starejših v Občini Kanal ob Soči

Staranje prebivalstva, pričakovana življenjska doba, ki je v Sloveniji v povprečju EU, 77,9 leta, prinaša nove izzive.  Zaradi kompleksnih sprememb v starosti je v družbi vedno opaznejša potreba po uvedbi integriranih socialnih služb.

V okviru projekta Net-Age smo v preteklem obdobju izvedli že več aktivnosti. V letošnjem letu smo v okviru projekta vzpostavili pomembno povezavo med javnimi in prostovoljskimi organizacijami ter naredili glede oskrbe starejših pomembne premike.

Usposabljanja za partnerje v okviru ustanavljanja čezmejne mreže in razvoja inovativnih pristopov vodenja in širitev kapacitet in sicer glede politike in institucionalnih sistemov oskrbe starejših, izvedena v Črni Gori ter glede socialne politike in pridobivanja evropskih sredstev, izvedene v Sloveniji, so zagotovila nova znanja, ki bodo omogočala lažje pridobivanje in izvajanje novih evropskih projektov.  

 

Na izmenjavah dobrih praks v Srbiji, Italiji in Sloveniji so udeleženci, predstavniki različnih javnih in prostovoljskih inštitucij, vzpostavili medsebojno sodelovanje in se seznanili s socialno zdravstveno ureditvijo in prostovoljstvom v posameznih državah. Izpostavljena je bila problematika demence, institucionalnega varstva, pomoči na domu in drugo.

 

Na lokalnih  delavnicah smo se seznanili z Resolucijo o nacionalnem programu socialnega varstva in spremembami predpisov vstopnih pogojev pri socialnih transferjih. Na zadnji delavnici pa so bili podani zaključki in predlogi državi, občini in civilni družbi, kako izboljšati kvaliteto življenja starejših.

 

Na pobudo  Društva upokojencev Zreče - predvsem njihovih prostovoljcev je potekala predstavitev občine Kanal  in projekta Net-Age v Zrečah. Srečanje je bilo priložnost za spoznavanje in širjenje informacij o dejavnosti projekta Net-Age in  za dogovor za izvedbo skupnih aktivnosti, ki bodo pripomogle k boljši oskrbi starejših na širši ravni. Delovno srečanje NET-Age med predstavniki RK in Starejši za starejše iz Zreč ter predstavniki Občine Kanal  ob Soči je potekalo tudi v Kanalu. Tema srečanja je bila demografija v občini, spremembe in potrebe. Izpostavljene so bile  možnosti sodelovanja tako v zvezi s projektom kot tudi na področju turizma.

Na Dnevih volonterstva v Splitu smo na okrogli mizi  predstavili vlogo lokalne skupnosti v razvoju volonterstva. Občina Kanal ob Soči igra pomembno vlogo v razvoju volonterstva, saj finančno podpira vse organizacije. Ima veliko prostovoljcev. V naši občini je okoli 80 društev in predstavnikov humanitarnih organizacij. Potrebno pa bi bilo vzpodbuditi več prostovoljstva med mladimi (povezava s šolami ...)

V Ljubljani v Cankarjevem domu v okviru Festivala za 3. življenjsko obdobje, na  največji tovrstni prireditvi v Evropi (prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam) se je vrstilo veliko sodelujočih organizacij, zdravnikov, psihologov in drugih strokovnjakov. V okviru festivala je bila izpeljana okrogla miza» Integrirana skrb za bolne in onemogle v lokalni skupnosti«. Projekt NET- Age je bil predstavljen kot primer dobre prakse sodelovanja lokalne skupnosti, prostovoljcev in vseh akterjev, ki skrbijo za starejše. Predstavljeni so bili rezultati projekta na lokalni ravni in ideja za pilotni projekt, ki bo potekal na območju občine Kanal ob Soči in bo vseboval usposabljanja za neformalne oskrbovalce, izobraževanja glede demence in druga usposabljanja.  Na občini smo tudi vzpostavili možnost, da lahko krajani pokličejo in dobijo potrebno informacijo, kam se lahko obrnejo v različnih situacijah. V ta namen bo izdana tudi zgibanka z vsemi kontakti inštitucij. Okrogla miza je potekala pod vodstvom ZDUS-a in Občine Kanal ob Soči. V okviru pilotskih aktivnosti sta bili organizirani še delavnici »Kako upočasniti proces umskega staranja?« Predaval je prof. dr. Vojko Kavčič, docent raziskovalec na gerontološkem inštitutu univerze Wayne v Detroitu. Predvidene so še delavnice in predavanja glede demence in predavanja za pomoč neformalnim oskrbovalcem (ljudem, ki skrbijo za svoje onemogle svojce).

Kot primer dobre prakse je bila občina  v okviru projekta NET-Age povabljena na posvet »Kakšen medgeneracijski center potrebujemo«, ki ga je v Vipavi organizirala Slovenska filantropija. Namen posveta je bil, kako naj bi obstoječi medgeneracijski centri ustrezali potrebam skupnosti ter da bi se med seboj povezali na lokalni in regionalni ravni. Do leta 2020 je predvidenih še 15 medgeneracijskih centrov, možno izvedljivi so tudi v naši občini.

 

Okrogla miza pod okriljem projekta NET- Age, organizirana s strani Občine Kanal ob Soči in Zveze društev upokojencev Slovenije, je potekala v Izoli. Teme so bile deinstutualizacija, problematika demence, problematika delovanja CSD in patronažne službe in priložnosti za nove oblike skrbi za starejše. Glavni sklep okrogle mize je bil, da je potrebno obveščati javnost o tej problematiki in s terena prenesti probleme na ustvarjalce zakonov, opozarjati na napake v zakonu in nerealnost le-teh.

V okviru projekta Net-Age je bila opravljena obsežna čezmejna swot analiza,  s katero smo zbrali prednosti in slabosti in podali različna priporočila. Potrebno je izboljšanje medregionalnega sodelovanja ter krepitev zmogljivosti prostovoljskih organizacij; ozaveščanje prebivalstva o pomenu prostovoljstva, širjenje informacij o prostovoljstvu, izobraževanje in usposabljanje prostovoljcev.

Projekt NET-Age se bo predvidoma zaključil maja 2015, vendar pa želimo aktivnosti glede oskrbe starejših nadaljevati, upamo, da tudi s pridobitvijo novih projektov.

 

Tekst je skrajšan. Več si lahko preberete na spletni  strani  mojaobcina.si.

 

Tekst:  vodja projekta Klara Golja, mag.

 

 

Oglejte si tudi