Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Krajani podprli RTC Plave

Kanalska in briška občina sodelujeta pri skupnem projektu “Rekreacijsko turistični center Plave”. Idejni osnutek so predstavili 5. oktobra v Desklah. Krajani so zamisel podprli in obenem opozorili na morebitne težave, za katere je rešitve potrebno pioiskati že na začetku načrtovanja.

Območje akumulacijskega jezu med Plavami in Solkanom je turistično neizkoriščeno. Izhodišče za njegovo ureditev pa je ponudila kolesarska pot ob reki Soči, ki naj bi jo dokončali z denarjem iz evropskih skladov.

 

Občini Kanal in Brda sta tako že podpisali pismo o nameri izgradnje Rekreacijsko turističnega centra Plave (v nadaljevanju RTC Plave), pri kateri bosta sodelovali tudi novogoriški družbi Vodovodi in kanalizacija ter Soške elektrarne.

 

RTC Plave bo na območju jezera med Plavami in Solkanom povezal številne turistične točke, ponujal ekološki turizem in možnosti za rekreacijo tudi na Soči.

 

Idejni osnutek, ki so ga predstavili krajanom, predvideva postavitev prodajno- informativnega centra (PIC), za katerega je že izbran najemnik prostora, ureditev eko vrtov, na katerih bi turisti lahko sami pobirali sadje zelenjavo ter dveh ekokampov.

 

V načrtih so tudi privez za ladjo za turistične vožnje, kopališča ter dostopna mesta za druge vodne rekreacijske dejavnosti. Slednja bodo uporabljali tudi v primerih nesreč, ki bi lahko ogrozile vodni vir Mrzlek.

 

Za potrebe PIC-a, čolnarne, ladje in ekokampov naj bi RTC Plave ponudil okrog deset stalnih delovnih mest in več sezonskih. Na leto pa naj bi se tu ustavilo okrog 80 tisoč gostov. Za primerjavo: v Brdih jih sedaj povrečno zabeležijo okrog deset tisoč, v Kanalu tisoč dvesto, na območju celotne Sveren Primorske pa 265 tisoč.

 

Kanalski župan Andrej Maffi kljub krizi verjame, da bodo podjetniki pokazali zanimanje za sodelovanje pri ureditvi RTC Plave. Občina je pripravljena urediti infrastrukturo, ki bo omogočala razvoj različnih turističnih dejavnosti. Prav tako bo poskrbela za ustrezne prostorske akte in soglasja.

 

Občina Brda bo prispevala operativne načrte za projekt, usmerjevalne table in lokalne ponudnike izdelkov in storitev. Kakor je na predstavitvi dejal briški župan Franc Mužič, je razvoj turizma mogoče le z medobčinskim povezovanjem. Zato so se v projekt RTC Plave vključili brez pomislekov.

 

Družbi Soške elektrarne in Vodovodi pa sta pripravljeni ponuditi strokovno pomoč in urediti dovoljenja.

 

Krajani so projekt RTC Plave podprli. Poudarili so, da pri njegovem uresničevanju obe občinski upravi ne smeta biti neambiciozni.

 

Tu naj bi prostor našle najrazličnejše dejavnosti, od kolesarjenja, do pohodništva, kajaka, kanuja in padalstva.

 

Eden od krajanov je opozoril na dejstvo, da je predvideno območje v veliki meri poplavno, drugi pa na morebitne negativne posledice prevelikega obiska, ki bi spremenil doslej mirno življenje Prelesja.

 

Župan Maffi je menil, da bodo turisti prinesli tudi življenje in zaslužek, vsekakor pa bo pri načrtovanju potrebno razmisliti o ureditvi večjega prometa, tudi kolesarskega.

 

Župan Mužič je dodal, da si starejši ljudje zagotovo želijo tudi več življenja v kraju.

 

Krajani so se strinjali, da je RTC Plave potrebno zastaviti tako, da bo pozitivnih učinkov veliko več od negativnih.

 

Sicer pa natančnega finančnega okvira za enkrat še ni, denar nameravajo dobiti iz evropskih skladov, državnih regionalnih spodbud, z naslova čezmejnega sodelovanja in tudi z najemanjem posojil.

 

Nič enostavnejša ne bo pot do vseh dovoljenj, saj je del načrtovanega centra na poplavnem območju Soče, a kanalski in briški župšan verjameta, da je projekt vreden vseh naporov in da je kljub gospodarski krizi zanimiv za podjetnike, ki v turizmu vidijo svojo priložnost.

 

Oglejte si tudi