Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Konferenca »o demenci« in »oskrbi starejših« Kanal, Nova Gorica

V okviru projekta NET-AGE (Cilj Projekta NET-Age je izboljšati koordinacijo med javnimi in zasebnimi interesnimi skupinami. S spodbujanjem sodelovanja in partnerstva na lokalni in jadranski ravni poskuša premagati ovire na področju oskrbe starejših in omogočiti nudenje inovativne socialne in zdravstvene oskrbe starejših in s tem zagotavljali aktivno, zdravo in samostojno staranje) je 26.-27. 2. 2015, potekala konferenca o demenci in oskrbi starejših.

 

Konferenca, ki je bila organizirana v okviru pilotskih aktivnosti projekta Net-Age Občine Kanal ob Soči, se je udeležilo več kot sto udeležencev. Cilj konference je bil širjenje informacij in znanj o demenci in oskrbi starejših. Predavanja so bila osnovana na podlagi potreb, dvomov, problemov in novosti na področju demence in  oskrbe starejših oseb.

 

Prvi dan so potekala predavanja o demenci. Izvedena so bila z vrhunskimi strokovnjaki. Gorazd Klanjšček dr. med. spec.nevrolog je predstavil diagnostiko. Dr. Vojko Kavčič prof. psihologije je udeležence popeljal skozi proces normalnega staranja do procesa demence. Vlogo in aktivnosti prostovoljcev pri pomoči osebam z demenco so nanizali prostovoljci društva Go Spominčica. Povezovanje civilnega in javnega sektorja pri pomoči starejšim in dementnim osebam v Srbiji je predstaila predstavnica Pokrajinskega zavoda za socialno zaščito Jelica Marić in predstavnici Novosadskega humanitarnega centra dr. Danijela Korać Mandić in Čila Stojanović. Mag. Jože Škerlj pa je nazorno s primeri in diskusijo prikazal kako ravnati z osebami z demenco. Na predavanjih so v diskusiji sodelovali tudi Andrej Mardešić in Anita Škare, predstavniki Grada Split.

 

Drugi dan so se udeleženci udeležili predstavitve potreb po oskrbi starejših v različnih inštitucijah, ki se ukvarjajo z oskrbo starejših. Predstavniki inštitucij so predstavili delo in aktivnosti svojih inštitucij in vzpostavili sodelovanje z udeleženci.

Predstavitve so potekale:

ž-Občina Kanal ob Soči: Mag. Klara Golja: Vloga lokalne skupnosti

ž-Dom upokojencev Nova Gorica-oddelek Podsabotin: direktor Bojan Stante

ž-Medgeneracijski center Deskle “pri Tinci”: Mirjam Morenčič, prostovoljci

ž-Pomoč na domu Nova Gorica: vodja centra Jelka Humar

           Andrej Mardešić, Anita Škare (Grad Split):  Net-age v okolici in v Splitu

           Mirjana Sokolović (Center za socialno delo Stara Pazova):Medgeneracijsko   

           sodelovanje, pomoč na domu

           Čila Stojanović, Dr. Danijela Korać Mandić (Novosadski humanitarni center):  

           Pomoč na domu z vidika humanitarnega centra, Net-Age

           Jelica Marić, Rada Mitrović (Pokrajinski zavod za socialno zaščito Novi Sad): 

           Strokovna podpora ponudnikom uslug starejšim osebam, Net-Age

ž   Hiša sadežev družbe v Vipavi, prostovoljci, Dejan Štemberger  

 

Odziv na dvodnevno konferenco je bil zelo pozitiven. Udeleženci so povedali, da bi še potrebovali podobna predavanja, saj je znanja in izkušenj na teh področjih premalo, potreb pa vedno več.

V okviru projekta Net-Age bomo pripravili še kakšno podobno izobraževanje.

 

 

Oglejte si tudi