Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Interno srečanje partnerjev in usposabljanje na projektu NET-Age, 15.9.-18.9.2014 Slovenija, Kanal ob Soči

Tekst: Mag. Klara Golja 

 

Med 15. In 18. septembrom 2014 je v Sloveniji, pod vodstvom Občine Kanal ob Soči in podporo ZDUS-a, potekalo peto srečanje projektnih partnerjev in tretje usposabljanje na temoSocialno planiranje in možnost koriščenja evropskih virov” projekt NET-Age. Štiridnevno srečanje je potekalo v Perli v Novi Gorici, udeleženci pa so obiskali tudi Kanal kjer jih je v občinski zgradbi sprejel župan g. Andrej Maffi.

Peti delovni sestanek partnerjev na projektu NET-Age ("Spodbujanje regionalnega socialnega razvoja s poudarkom na pospeševanju mrežnega povezovanja deležnikov s področja institucionalnega varstva in prostovoljnega dela za povečanje inovativnosti pri izvajanju socialno-zdravstvenih storitev za starajoče ljudi"), ki se financira v okviru programa sodelovanja IPA Adriatic, je potekal 17. in 18. 9. 2014. Na sestanku so partnerji izmenjali informacije o administrativnih in finančnih vprašanjih; do sedaj izvedenih aktivnostih in planiranih aktivnostih v nadaljevanju projekta. Delovnega sestanka se je udeležilo 33 udeležencev.

 

Tretje in hkrati zadnje usposablajnje, prejšnji sta potekali v Srbiji in Črni Gori, na temo “Socialne politike in EU fondi“ je bil namenjen širši skupini predstavnikov partnerjev in njihovih sodelavcev, ki so vključeni v izvajanje socialne politike. Prisotnih je bilo 47 udeležencev. Usposabljanje je bilo pripravljeno v sklopu programa mobilnosti katerega cilj je večanje kapacitete dajalcev socialnih pomoči v civilnem, javnem in zasebnem sektorju ter izboljševanju  sodelovanja med javnim in privatnim sektorjem.

Na usposabljanju so sodelovali različni predavatelji z znanji s področja EU projektov in predstavnik Vlade RS za razvoj in kohezisko politiko. Tako so udeleženci lahko poslušali teme glede socialnega vključevanja načrt 2014-2020 ter možnosti čezmejnega sodelovanja. Prav tako so spoznali vsebinski in finančni vidik projektov financiranih z evropskimi sredstvi s poudarkom na socialnem področju. Udeleženci so si lahko ogledali nekaj praktičnih primerov in napotkov pri prijavi in vodenju projektov, izvedena je bila delavnica, v kateri so se preizkusili v zasnovi projektne ideje in prijavi projekta na razpis.

 

Cilj projekta „NET-Age“ je večanje in razvoj trajnostnih zmogljivosti za izvajanje inovativnih socialnih in zdravstvenih uslug za starejše in pomoči potrebnim osebam ter promocija aktivnega staranja v jadranski regiji. Sredstva za izvajanje projekta NET-Age so zagotovljena preko IPA programa jadranskega čezmejnega sodelovanja 2007 - 2013. Projekt je začel oktobra 2012 in bo trajal do maja 2015 v sodelovanju  13 partnerjev iz držav jadranske regije: Italije, Albanije, Hrvatske, Črne gore, Srbije in Slovenije.

 

Zaključno srečanje projekta bo potekalo v Anconi v Italiji.

 

Oglejte si tudi