Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Ekosubvencije in eko krediti 2012

V sodelovanju s kanalsko občino je Agencija Golea v večnamenskem objektu v Avčah 21. maja organizirala delavnico o okospodbudah in ekokreditih ter drugih možnostih pridobivanja nepovratnih sredstev za ukrepe učinkovite rabe energije in obnovljivih virov energije.
Tekst: Ekipa Golea, Goriška lokalna energetska agencija, Nova Gorica

Slovenski okoljski javni sklad (v nadaljevanju Eko sklad) je tudi v letošnjem letu objavil nove javne pozive za dodeljevanje nepovratnih sredstev v prihodnjem letu. Skupaj je razpisanih 11,8 milijonov evrov nepovratnih sredstev v petih javnih pozivih:

Javni poziv 12SUB-OB12, kjer lahko občani oddajo vloge za nepovratna sredstva za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb.

Javni poziv 13SUB-OB12 je namenjen nepovratnim finančnim spodbudam občanom za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti večstanovanjskih stavb.

Javni poziv 15SUB-EVOB12 prinaša nepovratne finančne spodbude občanom za baterijska električna vozila, 

javni poziv 16SUB-EVPO12 pa predvideva nepovratna sredstva pravnim osebam za baterijska električna vozila.

Javni poziv 17SUB-AVPO12, pa je namenjen vlogam za nepovratne finančne pomoči za vozila na stisnjen zemeljski plin ali bioplin za javni potniški promet.

Vsi javni pozivi za dodeljevanje nepovratnih sredstev so odprti do konca leta 2012 oziroma do objave zaključka. Vloge na razpis je potrebno oddati pred izvedbo ukrepa oziroma naložbe. V nasprotnem primeru vlagatelj ni upravičen do nepovratne finančne spodbude.

Program ugodnega kreditiranja se izvaja podobno kot v prejšnjih letih. V letu 2012 so razpisana sredstva za kreditiranje pravnih oseb, samostojnih podjetnikov posameznikov in zasebnikov na območju Republike Slovenije za okoljske naložbe (javni poziv 48PO12) v višini 25 milijonov evrov. Objavljen je bil tudi javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov (javni poziv 47OB12). Višina sredstev v okviru tega poziva je 5 milijonov evrov. Za oba poziva bodo občani lahko najemali ugodne kredite, odprta pa bosta do porabe sredstev vendar najkasneje do 31.01.2013.

Več informacij o nepovratnih sredstvih in kreditih lahko dobite na spletni strani Eko sklada: http://www.ekosklad.si, kjer so objavljeni obrazci za pridobitev subvencije, oziroma na njihovi telefonski številki: 01/ 241 48 20.

Oglejte si tudi