Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Zaokrožili ponudbo športnega parka Levpa

Večnamenska stavba v Levpi, ki so jo svečano odprli ob občinskem prazniku, je pika na i športnega parka Levpa in je lepo zaokrožila njegovo ponudbo, krajanom pa prinesla težko pričakovane in potrebne prostore. Zgodba se je začela s skromno leseno brunarico, danes pa vrednost parka ocenjujejo na kar 800 tisoč evrov. „Da ima športni park takšno podobo, gre zahvala članom ŠKT društva Levpa ter vsem krajankam in krajanom, ki smo ga v vseh letih do danes zelo strpno gradili. Vanj smo vložili ogromno prostovoljnih ur, lahko rečem blizu 100 tisoč ter uničili kar nekaj lastnega orodja,“ pripoveduje Aleksander Štrukelj, aktualni predsednik društva in krajevne skupnosti Levpa.
Začetnik in dolgo let vodilna sila gradnje je bil Miran Jug. Pove, da prve želje o takšnih prostorih v Lepi segajo že vsaj pol stoletja nazaj, prvič pa so jih v zapisnik krajevne skupnosti zapisali leta 1972. „Mladina je z izkupičkom Mušjih dirk leta 1989 začela pod vodstvom Roberta Humarja s prvimi posegi v to dolino,“ se spominja začetkov. Leta 2000 ustanovljeno Športno kulturno in turistično društvo Levpa pa je dalo delom novega zagona. Društvo je štelo čez 200 članov, energija je bila pozitivna. Leta 2004 so ustanovili gradbeni odbor, gradnjo so v anketi podprli tudi krajani. Dobro izpeljane Mušje dirke so jim naslednje leto prinesle približno sedem tisoč evrov in to je bil tudi začetni kapital, pripoveduje. Danes je objekt vreden najmanj stokrat toliko. „Dolgčasa v teh letih ni bilo,“ pravi Jug, ki je krmilo društva zaradi drugačnih pogledov na dokončevanje naložbe moral leta 2010 prepustiti drugim. Kljub, kot pravi, nekaterim še neporavnanim računom, sam skoraj desetletno delo ocenjuje za zgodbo o uspehu.

Krajani Levpe so poleg spremljevalnih prostorov najbolj ponosni na večnamensko dvorano. „V tem letu smo v njej izvedli že precej dejavnosti, denimo večje sestanke za občne zbore in predavanja raznih organizacij. Dvorana omogoča vadbo folklorne skupine, telovadbo, v njej pripravljajo plese ob glasbi. Priredili smo tudi kulturne in dobrodelne prireditve, poleg tega je prostor primeren za praznovanje raznih obletnic za skupine najmanj 120 ljudi, pa še ostane prostor za ples, in letos je po tem precej povpraševanja,“ našteva Aleksander Štrukelj. Posebej živahni in obiskani pa so pričakovano prostori za mlade.

Že med gradnjo so v Levpi mislili tudi na razvoj turizma in podstrešje namenili za turistične sobe. „Prostori so na grobo končani, da bi se jih lahko tržilo, pa bi morali vanje vložiti še približno 50 tisoč evrov,“ pojasnjuje Štrukelj. Zato v društvu zanje še iščejo rešitev, razmišljajo pa tudi o ureditvi lokala. Dodaja, da apartmaji sicer nudijo možnost za razvoj turizma, a ker je bil večnamenski objekt Levpa zgrajen za potrebe kraja in druženje krajanov ter bližnje okolice, to trenutno ni njihova prioriteta. „Ponosni smo na ta objekt, saj smo za njega trdno garali in želimo si le to, da bi nas združeval v čim večjem številu,“ je ob odprtju strnil misli Štrukelj.

Oglejte si tudi