Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Inovativni center za starejše

V avgustu je občina Kanal ob Soči pripravila anketo o potrebah po inovativnem centru za starejše. Kar 42 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da bi takšen center potrebovalo. Kot edinstven primer v Sloveniji ga sedaj razvija prav kanalska občina.

Tekst: mag. Klara Golja

 

V avgustu je občina Kanal ob Soči pripravila anketo o potrebah po inovativnem centru za starejše. Anketa je imela zelo pozitiven odziv, saj je kar 42 odstotkov anketiranih odgovorilo, da bi takšen center potrebovali. Zato se je občina prijavlja na projekt EASI, ki bo omogočil gradnjo takšnega centra. Ta projekt bo pomembno nadaljevanje projekta NEt-Age, ki je povezal prostovoljske in javne inštitucije k večjemu sodelovanju. Vodilni partner v projektu novega centra je Občina Kanal ob Soči, ostala dva pa Dom upokojencev Nova Gorica in Zdravstveni dom, osnovno varstvo Nova Gorica. Sodelovali pa bodo tudi Center za socialno delo Nova Gorica, Društvo Spominčica, društva upokojencev in drugi.

 

Indeks staranja precej nad slovenskim povprečjem 

Potrebe po takšnem centru izhajajo tudi iz podatkov, da je bil naravni prirastek na 1000 prebivalcev v Občini Kanal ob Soči v letu 2012 negativen in je znašal -3,2 (v Sloveniji 1,3). Selitveni prirastek na 1000 prebivalcev je bil prav tako negativen, znašal je -3,7. Seštevek naravnega in selitvenega prirasta na 1000 prebivalcev v občini je znašal -6,9 (v Sloveniji 1,6). Povprečna starost v občini se dviga hitreje kot v celotni Sloveniji. Indeks staranja je v letu 2012 znašal 146 in je precej nad vrednostjo indeksa za celotno Slovenijo, ki je znašal 118. Po podatkih združenja »Alzheimer's Disease International« naj bi v letu 2013 število obolelih za demenco po vsem svetu znašalo okoli 44,4 milijona. Stopnja deleža obolelih med prebivalstvom strmo narašča. V letu 2030 naj bi se številka povzpela na 75,6 milijona, v letu 2050 pa na 135,5 milijona. V Sloveniji je trenutno 32.000 bolnikov z demenco. Tovrstni trend je pričakovati tudi v prihodnje, zato je potrebno veliko pozornosti posvečati razvoju storitev, ki zajemajo skrb za starejše.

 

Namen projekta »Center za starejše« je vzpostavitev centra, ki bi na enem mestu združeval več dejavnosti za starejše z namenom podaljševanja tako njihove fizične kot mentalne aktivnosti. S takim pristopom se bo povečala vitalnost starejših in podaljšalo obdobja do potrebe po institucionalni oskrbi. Pomemben poudarek pa bo tudi na obravnavi starejših, obolelih za demenco. Omenjeni projekt nudi integracijooziroma združitev socialnih storitev, ki združujejo tako prednosti institucionalne oskrbe kot prednosti oskrbe na domu. Zaradi nižje cene storitev bodo v oskrbo lahko bolj množično vključeni starejši iz socialno šibkejšega okolja.

 

Skupno kuhanje

Cilj projekta je vključiti starejše v aktivno dnevno varstvo v obliki skupnostnega dela, ki posnema družinsko okolje. Uporabniki bodo lahko sodelovali pri kuhanju in drugih gospodinjskih aktivnostih. Kuhanje je ena pomembnejših aktivnosti, tako z vidika samostojnosti kot terapije. Za uporabnike, ki se ne bodo mogli več aktivno vključevati v delo, pa je prednost že to, da lahko od blizu opazujejo delo, vohajo, okušajo in po lastnih zmožnostih sodelujejo pri aktivnostih. Vzpostavljen bo human koncept nege, ki se izvaja po načelu, da je posamezniku omogočeno toliko samostojnosti, kot je le mogoče, in toliko nege ter pomoči, kot je potrebno. Uporabniki se bodo v aktivnosti v centru  vključevali glede na svoje želje, interese, navade in sposobnosti.  

Cilj je tudi povečati pokritost in dostopnost do socialnih storitev. Center bo postavljen v podeželsko okolje. Starejši, ki živijo oddaljeni od mestnih središč, se namreč veliko redkeje poslužujejo socialnih storitev.  »Center za starejše« bo lociran v Občini Kanal ob Soči, v naselju Deskle. S projektom bomo novo obliko varstva starejših približali ljudem, ki so bili do sedaj zapostavljeni.

 

Občutek povezanosti in družbene sprejetosti

Nadalje je center namenjen krepitvi socialnih stikov in povečanju stopnje socializacije. Za kakovostno življenje v starosti je med drugim zelo pomembna povezanost z drugimi ljudmi. Prek aktivnosti, ki se bodo odvijale v centru, bodo udeleženci krepili občutek povezanosti in družbene sprejetosti, ki je v domačem okolju niso deležni v tako veliki meri. Vpeljalo se bo pristope k celostni obravnavi demence. Pravočasno ukrepanje lahko bolezen začasno zaustavi oziroma upočasni njen napredek. V »Centru za starejše« se bodo izvajale tudi aktivnosti za zgodnje odkrivanje demence. »Center za starejše« Občine Kanal ob Soči bo tako prvi center v Sloveniji, ki bo intenzivno izvajal ukrepe pri zaviranju rasti demence izven okvirjev institucionalnega varstva oziroma zdravljenja.

 

Razbremenitev svojcev

Potrebno je zmanjšati potrebe po vsakodnevni oskrbi starejših s strani svojcev; starejša oseba potrebuje vsakodnevno nego in skrb, ki pa ju zaradi delovnih in drugih obveznosti svojci ne morejo nuditi. »Center za starejše« bo prispeval pomemben korak k razbremenitvi svojcev, saj bodo za čas, ko je večina svojcev zdoma, socialne storitve organizirane tako, da bodo zagotavljale nepretrganost storitev.  Za starejše bo v tem času ustrezno poskrbljeno, poleg tega pa jim bo nudena možnost sodelovanja v vseh razpoložljivih aktivnostih centra. V »Centru za starejše« bodo brezplačno organizirana tudi neformalna usposabljanja za svojce, prostovoljce, osebje in druge neformalne oskrbovalce starejših. Veliko ljudi se namreč znajde v situaciji, ko so primorani skrbeti za starejšo osebo, vendar za to nimajo ustreznega znanja in izkušenj.

 

Oblike storitev, ki jih bo ponujal »Center za starejše«, bodo v veliki večini temeljile na preventivi, torej bodo zavirale pojav zdravstvenih težav. S tem se bo podaljšalo obdobje, ko bo posameznik lahko samostojno opravljal določena opravila, s tem pa se bo zmanjšala tudi potreba po institucionalnih oblikah socialnega varstva.

 

Dostopne cene

Socialne storitve bodo na voljo vsem, ki bodo zainteresirani za tovrstno obliko varstva, in po ceni, ki bo za posameznika sprejemljiva. V času trajanja projekta bo cena simbolična. Tudi po zaključku obdobja sofinanciranja bodo cene bistveno nižje v primerjavi s primerljivo ponudbo institucionalnega varstva v Sloveniji, saj bo cena celodnevnega varstva znašala le 50 odstotkov redne cene bivanja v domu upokojencevV ceno bivanja v centru bodo imeli vključenih že veliko storitev, ki jih starejši potrebujejo, kot so fizioterapije, zdravnik, zobozdravnik, patronaža, zdravstvene meritve in podobno. Poleg tega pa se bo k sodelovanju povabilo veliko število prostovoljcev in ostalih sodelavcev, pri katerem visoka strokovna izobrazba ne bo pogoj in bodo starostnikom popestrili dnevna dogajanja v centru z različnimi aktivnostmi.

Želimo aktivno spodbujati medgeneracijsko sodelovanje. V projekt bodo vključeni prostovoljci, predvsem otroci in mladostniki, ki bodo aktivno sodelovali s starejšimi osebami in tako popestrili dogajanje.

 

Projekt uvaja novo metodo skrbi za starejše, ki temelji na samostojnosti, proaktivnosti in družbeni koristnosti. Gre za referenčni primer socialne oskrbe starejših izven okvirjev institucionalnega varstva, ki jo želimo vnesti v našo občino.

 

 

Oglejte si tudi