Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Bukafest razgibal Vrhavč v ritmih popa, rocka in heavy metala

Mladina KS Kal nad Kanalom se kljub raznim očitkom in včasih nestrinjanju nekaterih krajanov vztrajno bori za prostor in snuje načrte za nove kulturne dogodke.

Ko smo lani razrešili dilemo glede imena festivala, ki izhaja iz besede buka, s katero so nekoč poimenovali hrup, ki nastane ob veselicah, domačini pa ta izraz uporabljamo tudi za poimenovanje bukve, ki v gozdovih obdaja našo vas in okolico, smo tudi letos v KS Kal nad Kanalom organizirali dvodnevni festival Bukafest, ki se je odvijal 5. in 6. avgusta.

Po večmesečnih pripravah in usklajevanju programa ter enotedenskemu intenzivnemu postavljanju prireditvenega prostora, nam je uspelo festival spraviti pod streho. Pa tudi vreme nam je bilo bolj naklonjeno kot lani, ko smo bili mokri od glave do pet.

Prvi dan so festival odprli člani lokalnega banda 7 šrit in obiskovalcem ponudili možnost plesati do zgodnjih jutranjih ur. Sobotni program se je začel z jam sessionom (improvizacijo), ki je bil vreden ogleda, saj so odlični mladi glasbeniki ustvarili neverjetno harmonijo na odru. Sobotni večer je odprl komenski heavy metal band Shutdown. Zvok težkih kitar in melodičnega vokala je bil dober razlog za razgibavanje vratnih mišic. Sledil je Don Mentony band s prepoznavnim frontmenom Janezom Zmazkom Žanom. Stari rokerji so pred oder zvabili obiskovalce, ki so članom skupine pomagali peti uspešnice kot so ˝Dobra mrha˝, ˝Dotakn’ se me z občutkom˝ in druge. V pravem plesnem razpoloženju in dobrem vzdušju je občinstvo pričakalo še zadnji zanimiv band iz Cerknega, Ansambl Ikebano. Ob pridihu dobrih starih priredb in zvoku harmonike smo se zabavali do jutranjih ur in tako zaključili drugi Bukafest v Kalu nad Kanalom.


V soboto popoldne je v okviru festivala potekala tudi razstava likovne in fotografske umetnosti mladih umetnikov v mladinskih prostorih, ki smo jih prenovili in na novo pobarvali, da je naš prostor dobil privlačnejšo podobo in zaživel v novih, živahnejših barvah, ki so mu dale nov pečat. Kljub raznim očitkom in včasih nestrinjanju nekaterih krajanov se mladi vztrajno borimo za prostor in snujemo načrte za nove kulturne dogodke. Obstaja pa strah, da bomo sanje težko uresničili zaradi pomanjkanja finančnih sredstev.


Kakor koli že, Bukafest nas čaka tudi prihodnje leto in upamo, da bomo ponovno deležni podpore vseh, ki so nam pomagali pri izvedbi letošnjega festivala. Hvala vsem in se vidimo naslednje leto.


Avtor teksta: Matej Okroglič

Oglejte si tudi