Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

3. srečanje skupine za samopomoč za neformalne oskrbovalce

Na občini Kanal ob Soči je potekalo 3. srečanje skupine za samopomoč za neformalne oskrbovalce. Skupine za samopomoč v naši občini se udeležujejo čudoviti ljudje, ki del svojega življenja posvečajo drugim z namenom, da jim olajšajo življenje in se pri tem neizmerno bogatijo.

Vendar pa zahteve oskrbovanja lahko pripeljejo k različnim obremenitvam, vključno s telesnimi, psihološkimi oz. čustvenimi, socialnimi in finančnimi. Zato ti ljudje potrebujejo podporo, znanje in pomoč. Vsak oskrbovalec je zagotovo najboljši primer prakse, ki jo lahko deli  z drugim oskrbovalcem in na način izmenjave izkušenj, spoznanj in občutenj pripomore k boljšemu zdravju in počutju.

 

Srečanje je potekalo v smeri različnih tem, zanimanj in izmenjave mnenj. Udeleženci se bodo udeležili nekaterih aktivnosti v okviru Simbioze. Tako bodo dopolnili nekatera znanja in poskrbeli za telesno aktivnost.

Z umovadnico, ki smo jo izdali na Občini kanal ob Soči  skupaj z dr. Kavčičem pa smo preizkusili nekatere vaje za upočasnjevanje procesa umskega staranja.

 

Spregovorili smo o paliativni pomoči. » Številne izgube, ki jih povzroči neozdravljiva bolezen, kot so izguba zdravja, bodočnosti, avtonomije, identitete in vrednot, povzročijo jezo, strah, občutek krivde, osamljenost. Porušeni so medsebojni odnosi s svojci in okolico. Simptomi so v medsebojni odvisnosti in pogosto otežkočajo uspešno kontrolo težav. Zato bolnik ob lajšanju fizičnih težav potrebuje psihosocialno in duhovno podporo«. Paliativna oskrba pomaga bolnikovi družini in njegovim bližnjim med boleznijo in žalovanjem.

V goriški regiji se organizira odbor društva Hospic v katerem bodo sodelovali predvsem prostovoljci, kateri se bodo primerno usposabljali. V primeru potrebe se ljudje že lahko obrnejo na omenjeno društvo po pomoč.

Naslednje srečanje skupine bo 15.10.2015. Lepo vabljeni vsi, ki želite izmenjavo izkušenj, mnenj, znanj, da se nam pridružite.


Tekst: Klara Golja

Oglejte si tudi