Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

22. pohod po stopinjah Valentina Staniča

Planinsko društvo Valentin Stanič Kanal je 28. marca 2015 organiziralo že 22. spominski pohod v čast Valentinu Staniču, duhovniku, prosvetitelju, humanistu in predhodniku alpinizma v Evropi.
V cerkvi sv. Genderce na Koradi je bila ob 11.30 maša posvečena Valentinu Staniču.

Pohod je tradicionalen s tremi različicami. Glavni pohod poteka iz Solkana preko Sabotina do Vrhovelj v Brdih in preko Korade v Kanal. Krajša različica pohoda pa vodi iz Solkana do Vrhovelj ali od Vrhovelj do Kanala. Večina pohodnikov prehodi daljšo različico pohoda.

Na predvečer pohoda sta bili v Gotski hiši odprti dve razstavi na planinsko tematiko, in sicer razstava »Na skrajnem ogranku« in razstava o velikem alpinistu Alešu Kunaverju, ki se ju je poleg domačinov udeležilo veliko obiskovalcev od Bovca do Ajdovščine.

Z našimi planinskimi prijatelji smo zrli v oblačno nebo in upali, da se bo uresničila vremenska napoved, ki je obljubljala razjasnitve. Prebudili smo se v mrzlo, a jasno jutro, z modrim nebom brez oblačka, ki se je nadaljevalo v čudovit pomladni dan. Narava je bila kot umita, vidljivost odlična, razgledi pa čudoviti: do Snežnika in Učke, Jadranskega morja, na zahodu preko Furlanske nižine do Karnijskih Alp in Dolomitov, proti severu pa Julijci z našim očakom in celo Kamniške Alpe.

Pohodniki so prišli iz cele Slovenije in tudi Italije, saj je pohod poznan po Sloveniji in zamejstvu. Tudi letos je bil organiziran posebni avtobusni prevoz na več relacijah. Razveseljivo je dejstvo, da se pohoda udeležuje vedno večje število organiziranih skupin. Udeležili so se ga tudi učenci Osnovne šole Kanal.

 

Pohod se je zaključil na Kontradi s kulturnim programom, podelitvijo značk, priznanj in nagrad. V prijetnem vzdušju, prijateljskem klepetu in ob zvokih harmonike je čas do odhoda posebnega avtobusa in vlaka prehitro minil in treba je bilo domov. Pohodniki so se zahvaljevali za gostoljubje, dobro organizacijo in čudovito vreme. Obljubili smo, da bo prihodnje leto enako, saj lepše kot je bilo letos, skoraj ne more biti.

 

Organizatorji pohoda se zahvaljujemo vsem, ki so kakorkoli pomagali, da je prireditev uspela, zlasti pa županu in Občini Kanal ob Soči.

 

Napisala: Marija Marinič, odsek za informiranje

Oglejte si tudi