Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Županova lipa, kmalu pa tudi učni čebelnjak

Vseslovenskemu projektu »Človek posadi-čebela opraši« se je z včerajšnjim dogodkom pridružila tudi občina Ivančna Gorica. Župan Dušan Strnad je v sodelovanju s Čebelarskim društvom Krka-Zagradec ter učenci čebelarskega krožka iz Podružnične šole Krka posadil lipo na posestvu »Čukovina« pri podružnični šoli in vrtcu na Krki. 


Uvodoma je goste in krajane Krke nagovoril predsednik Čebelarskega društva Krka-Zagradec Marjan Volaj, ki je zbranim predstavil, da bo na omenjenem prostoru, kjer je od zdaj naprej posajena t.i. »županova lipa«, v bližnji prihodnosti postavljen učni čebelnjak ter posajen medoviti vrt. S tem bo dokazano, da je občini mar za kranjsko sivko in ohranjanje kulturne krajine, ter skupno zavzemanje za saditev avtohtonih medovitih rastlin, ki čebelam kot tudi drugim opraševalcem nudijo vir medičine in cvetnega prahu.


»Lipo kot simbol slovenstva so zmeraj sadili ob posebnih priložnostih in danes je na Krki zagotovo tak dan«, je zbrane nagovoril župan občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad. Kot je dejal je lipo prejel na redni letni skupščini Skupnosti občin Slovenije na Brdu pri Lukovici, kjer je Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju s podjetjem Medex podarila vsem županom slovenskih občin sadiko lipe, da jih posadijo in na ta način vzpodbudijo ljudi k ohranjanju okolja in čebelarstva. Ob tej priložnosti se je zahvalil čebelarskima društvoma v občini (ČD Krka-Zagradec in ČD Stična) in šolam, ki učencem omogočajo, da v okviru pouka spoznavajo pomen čebelarstva.


Ravno v ta namen je bila v društvenih prostorih na »Čukovini« razstava panjskih končnic, ki so jo v okviru čebelarskega krožka izdelali učenci PŠ Krka, pod vodstvom akademskega slikarja in častnega občana občine Ivančna Gorica, Franceta Slane. Bogat kulturni program so popestrili otroci vrtca in podružnične šole na Krki.

 

Tekst in foto: Gašper Stopar

Oglejte si tudi