Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Strokovni izpit in usposabljanje delodajalcev za opravljanje strokovnih nalog s področja varnosti pri delu

Skladno s 30. členom Zakona o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 43/2011) lahko delodajalec sam prevzame vodenje in zagotavljanje varnosti pri delu. Šteje se, da je delodajalec usposobljen, če je odgovorna oseba delodajalca opravila splošni del strokovnega izpita iz varnosti in zdravja pri delu oziroma če je opravila prilagojeno splošno in strokovno usposabljanje v obsegu in na način, kakor določa predpis, ki ureja stalno strokovno usposabljanje strokovnih delavcev.

Splošni del strokovnega izpita se opravlja pri Upravni akademiji, za letošnje leto je aktualen datum opravljanja izpita 17. decembra 2012. Vsi zainteresirani se morajo na opravljanje izpita skladno z zahtevo Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita iz varnosti in zdravja pri delu prijaviti najmanj 45 dni pred razpisanim terminom.

Prilagojeno strokovno usposabljanje po Pravilniku o stalnem strokovnem usposabljanju in izpopolnjevanju na področju varnosti in zdravja pri delu lahko izvajajo institucije, ki so s svojimi programi vpisane v seznam potrjenih programov s strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ).

Programi posameznih izvajalcev, ki so skladni z določbami navedenega pravilnika so objavljeni na spletnih straneh MDDSZ.

(vir: http://www.ozs.si)

Oglejte si tudi