Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Plamen miru v Ivančni Gorici

V nedeljo, 17. avgusta je v popoldanskih urah v Ivančno Gorico prispel Plamen miru. Akcijo »Flame for Peace« organizira nemška humanitarna organizacija Aachener Netzwerk für humanitäre Hilfe und interkulturelle Friedensarbeit, s katero želi evropske narode povezati v miru in svobodi. Srce akcije je karavana tekačev in kolesarjev, ki nameravajo v dneh od 28. julija do 21. septembra preteči tri tisoč kilometrov dolgo pot od Sarajeva do Aachna. 


Izbira datumov ni naključje, saj se je pred stotimi leti, 28. julija 1914 uradno začela 1. svetovna vojna, 21. septembra pa praznujemo svetovni dan miru. Kot je dejal vodja projekta, g. Heinz Jussen želijo z akcijo doseči, da »ogenj nove, svobodne Evrope z zdravilno močjo prevlada nad ognjem stare, v vojne in nemir odete Evrope.« 
Udeležence teka je pred občinsko stavbo v Ivančni Gorici pozdravil podžupan Tomaž Smole, ki je iz rok tekačev sprejel plamenico. Ob tem je izrazil zadovoljstvo nad pozitivnim sporočilom akcije, ki s svojim poslanstvom povezuje evropske narode in države v teh negotovih časih, ki jih še vedno pretresajo številni konflikti. Simbolično se je ob zvokih evropske himne in sklenjenem krogu okrog plamenice Plamen miru razširil tudi po naši občini. 

Po kratkem sprejemu so udeleženci teka odšli na zaslužen počitek, v ponedeljek zjutraj pa so se izpred občinske stavbe tudi poslovili in nadaljevali pot, ki jih bo vodila skozi 12 evropskih držav, vse do Nemčije. 
Del poti je s skupino tekačev pretekel tudi naš sokrajan, ekstremni maratonec Toni Vencelj, ki je tako na najboljši možen način dodal svoj kamenček v mozaik akcije Plamen miru.


Vir (tekst in foto): http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=4521

Oglejte si tudi