Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Stična bo že 13. postala stičišče kulturne ustvarjalnosti

Stična, 14. novembra – Z glasbenim maratonom in Natečajem Festivala Stična 2012 se bo v petek, 23. novembra, začel že 13. Festival Stična. Festival glasbe, gledališča in likovne umetnosti odlikuje bogata programska vsebina, z mednarodnimi gosti, ter srčnost domačih kulturnikov, ki že 13. leto na prostovoljni ravni ustvarjajo stičišče kulturne ustvarjalnosti in pristnega festivalskega vzdušja.

Program letošnjega Festivala Stična prinaša kakovostno in raznovrstno amatersko in profesionalno produkcijo, je mednaroden, ob tem pa daje svoj programski prostor tudi ustvarjalcem iz lokalnega okolja. Prepoznavni avtorji in vsebine tako širijo domet festivala, neuveljavljenim skupinam in posameznikom pa festival omogoča prostor, kjer se lahko predstavijo v družbi domačih in tujih zvenečih imen, z navdušenjem pripoveduje Mik Lampret, programski vodja Festivala Stična.  

 

Festival se bo pričel z Glasbenim maratonom in Natečajem Festivala Stična 2012, ki mu bo sledil še koncert lanskoletnih zmagovalcev  Panic Stricken.  Festival pa se bo uradno odprl dan kasneje, ko bo v Galeriji Muzeja krščanstva na slovenskem slavnostno odprtje razstave petih študentov unikatnega oblikovanja ALUO Univerze v Ljubljani, z naslovom Keep Yourself Busy. Dogodek bo popestrila novoustanovljena glasbena zasedba Godalni orkester domačega Kulturnega društva Stična. Po odprtju sledi še italijanska etno skupina Radio Zastava, ki bo poskrbela, da se bo sobotni večer končal karseda prijetno. Nedeljo bomo preživeli z našimi zamejskimi prijatelji iz Slovenskega prosvetnega društva Bilka iz Avstrije (Bilčovs), ki bodo odigrali gledališko komedijo z naslovom Nazaj v prihodnost. Prvi festivalski vikend bomo zaključili s potopisom z naslovom S kolesom po Afriki.

To pa je šele začetek. Festival bo trajal vse do nedelje, 8. decembra. V času festivalskega dogajanja si boste lahko ogledali še glasbeno monokomedijo Jureta Ivanušiča in gledališko komedijo Solistika.  Za otroke smo letos pripravili novost in sicer muzikal Mojčin lepi svet, za ljubitelje zborovske glasbe pa koncert Italijanskega pevskega zbora AnaKrousis in Zborallice. Stična se bo letos zibala še ob skupini Niet s predskupino Hanibal in ob ritmih sambe italijanske skupine Banda Berimbau. Program bodo obogatili še potopisi o Ekvadorju in Galapagosu, kolesarskih popotovanjih po Italiji in Franciji ter potopis o slovenski planinski transverzali, ki ga se bo začel z odprtjem fotografske razstave Romana Tratarja z naslovom Slovenski dvatisočaki.

S festivalom želimo izobraževati, širiti obzorja, dvigovati kulturno ozaveščenost ljudi ter hkrati graditi tudi na prepoznavnosti kakovostne amaterske produkcije, pojasnjuje Lampret. Letošnja rdeča nit festivala je glasba, saj se prepleta skozi večino dogodkov, pripravili pa smo tudi nekaj glasbenih poslastic kot so Nieti, Jure Ivanušič, Solisitka, Banda Berimbau, Radio Zastava. Poleg tega festival pripomore h gradnji mednarodne kulturne mreže. V letošnjem letu v Stično prihajata dve zamejski društvi in sicer Prosvetno društvo Bilka iz Bilčovsa na avstrijskem Koroškem ter Kulturno društvo Skala, Gropada iz Italije. Gre za društvi z močno tradicijo in sorodnimi vsebinami, ki jih gojimo tudi v Stični, zato verjamemo v plodno prihodnje medsebojno sodelovanje. Kot je pester letošnji program, ne dvomimo, da bo takšno tudi samo vzdušje v Stični, še dodaja Lampret.

 

Festival Stična je »Čudež na vasi«. Ustvarja ga namreč preko sto ljubiteljskih kulturnikov iz Stične in oklice.  Zakaj? Zato ker imajo radi umetnost, kulturo in ne nazadnje svoj kraj, katerega želijo za kratek čas prevetriti. Pa tudi zato, ker vedo, da Festival Stična združuje tako njegove ustvarjalce, kot tudi spleta številna nova prijateljstva, ki ostanejo še leta in leta. V letošnjem letu pripravljajo tudi nova presenečenja. Ena novost je tudi ta, da bo letos več kot polovica dogodkov brezplačnih.

Pridruži se nam!

 

Več o samem programu, prizoriščih in druge podatke najdete na www.kd-sticna.si ali  www.festival-sticna.si.

Oglejte si tudi