Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Muljava - letno gledališče z Gradom Rojinje

 

Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava nadaljuje svojo 30-letno tradicijo uprizarjanja Jurčičevih del z letošnjo premierno postavitvijo njegovega dela Grad Rojinje.  Dramatizacija in režija je delo Tatjane Lampret, scenografija Doreta Južne. Predstavo si lahko ogledate v gledališču pod zvezdami še ta in naslednji konec tedna.

 

Povest nas vodi v čas po slavni zmagi Hrvatov in Slovencev nad bosanskim Hasanom pašo pri Sisku na dan sv. Ahacija leta 1593. Jedro zgodbe so  romantični dogodki iz življenja malega slovenskega graščaka Franca Rojarja, pravega junaka starih časov, izvirajočega iz kmetiških korenin, iz krepkih in zdravih temeljev slovenskega naroda.


Tudi v tej zgodbi s konca srednjega veka Jurčič mojstrsko splete dobro in zlo. Franc Rojar se po smrti prve žene znova poroči z mlado, a le denarja želno Heleno. S prvo ženo sta imela hči, prijazno in milo dete Anico, s katero pohlepnica surovo ravna. Graščak dobrega srca ima tudi posinovljenca Vilibalda, ki sta mu hvaležnost in ljubezen do Rojarja tuja. Tudi njemu bolj diši bogastvo, poželenje pa mu je zbudila tudi Rojarjeva žena.

Viteza Rojar in Vilibald se vračata iz zmagovalne bitke. Ko Rojar Vilibaldu pove, da sluti, kaj se plete med njim in njegovo ženo in da bo moral z gradu, se mlajši dokončno odloči, da Rojar ne bo ''prišel iz bitke živ''. Tako mu zada ''smrtni udarec'' in vsemu svetu razlaga, da so dobrega gospoda pokončali Turki. Vilibald in Helena se kmalu nato poročita. Njuni hlapci so s stanjem na gradu vse bolj nezadovoljni, največji kos trpljenja pa je pripadel sedemletni Anici.


A Rojar je živ. Ob Kolpi, daleč stran od rojstnega kraja, ga najdeta drvar in njegov sin Štefe. Na pomoč priskoči še z vsemi ''žavbami'' namazan Črtek. Rojar pri kmečki družini okreva več mesecev. A ko popotnik Črtek prinese novice z gradu Rojinje, se Rojar, čeprav še ne popolnoma zdrav, odloči, da se vrne.

Med tem se na gradu bojijo morebitne nove tragedije. V mrzli zimski noči je namreč izginila mala Anica. Graščakoma je za to malo mar, toliko bolj odločeni, da jo najdejo, so hlapci. Še pravi čas je usoda hotela, da se v isti gostilni zberejo Rojar in hlapci in tako graščak izve za grozo, ki jo je doživljala njegova ljuba hči. Jurčič jima je namenil srečen konec.


V zgodbi se nato preselimo v prihodnost. Minilo je 10 let, Rojar je ozdravel, Anica je odrasla, na gradu Rojinje je znova veselo. Vilibald in Helena sta pobegnila, ne godi se jima dobro. Vilibald se pridruži tolpi razbojnikov, ki jih ujamejo in Vilibalda obesijo. Usoda je pravična tudi do Helene, ki iz dame postane beračica. Le dan pred svatbo graščakove hčere se vrne in umre.


Na gradu Rojinje sta Anica in njen mož Peter pravična in dobrosrčna vladarja. Kraje še dolgo prevevata veselje in zadovoljstvo.


Premiera predstave pod zvezdami je bila v petek, 21.6.2013, ob 21.uri. Sledile bodo še ponovitve: 28. in 29. junija ter 5. in 6. julija 2013, vsakokrat ob 21. uri. Če je vreme deževno, predstava odpade!


Vstopnice so na voljo uro pred predstavo po ceni : odrasli- posamezno: 10 €, v skupini nad 15  odraslih oseb ter študentje  8 €, otroci do 10. leta brezplačno.



Kontakt: tatjana@lampret.si ,  031 259 816 ali Muzej Jurčičeva domačija 01/ 7876 500

Povezave

www.muljava.si

Oglejte si tudi