Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Po Jurčičevi poti nekaj tisoč pohodnikov

Tradicionalnega, že 21. pohoda po Jurčičevi poti, se je na pustno soboto 1. marca udeležilo prek 4.000 pohodnikov iz vse Slovenije. Planinsko-literarno popotovanje posvečeno spominu našega rojaka pisatelja Josipa Jurčiča je letos potekalo v znamenju 170-letnice pisateljevega rojstva in 50-letnice letnega gledališča na Muljavi. Pohodnike, planince in ljubitelje narave na sploh pa je letos Jurčičeva pot pričakala kot del Krožne poti Prijetno domače s katero občina Ivančna Gorica privablja obiskovalce k ogledu bogate kulturne dediščine in številnih naravnih lepot, ki jih premorejo naši kraji. 


Pohodnike so na štartu v Višnji Gori pozdraviljali zvoki Godbe Stična, od koder so se najprej povzpeli do razvalin gradu višnjegorskih grofov. Od tam so krenili proti Pristavi do Zavrtač, kjer so se okrepčali in drugič žigosali pohodniški dnevnik.  Na Polževem so podaljšali pot do cerkvice sv. Duha in se začeli mimo gradu Rojinje in Slemenice začeli spuščati proti Muljavi ter po približno treh urah poti prispeli do Jurčičeve domačije na Muljavi. Nekateri so si privoščili še podaljšek do Krške jame.

 

Slavnostni govornik, alpinist Viki Grošelj je v nagovoru označil hojo v naravnem okolju, kot izredno razširjene obliko rekreacije pri številnih Slovenkah in Slovencih. Predsednik višnjanskega Planinskega društva Polž Aleš Erjavec in podpredsednik Planinske zveze Slovenije Tone Jesenko sta v nagovoru pozdravila pohodnike, ki se tudi letos niso izneverili in kljub slabi vremenski napovedi prišli na pohod, ki za mnoge pomeni tudi otvoritev pohodniške sezone. 

Tisoči pohodnikov so lahko uživali tudi v kulturnem programu, ki so ga pripravili člani muljavskega kulturnega društva. V programu so sodelovali Godba Stična, Tamburaška skupina Zagradec, Plesna šola Guapa in dijakinje Srednje šole Josipa Jurčiča, ki so se predstavile z vokalno skupino Estrelain perspektivno pevko Mašo Zajec. Za dobro razpoloženje so v nadaljevanju poskrbeli še član iansambla Krjavelj. 

 

V bogatem spremljevalnem programu so bile pohodnikom na voljo številne stojnice lokalnih ponudnikov. Domače turistično društvo in krajevna skupnost so tudi letos pripravili bogat Krjavljev srečelov, katerega izkupiček so namenili nadaljnjemu turističnemu razvoju Muljave. Srečnež, ki je »ujel« glavni dobitek pa je rabil pri organizatorjih tudi pomoč pri dostavi dobitka na dom, prejel je namreč paleto drv.

 

Vir (tekst in foto): http://www.ivancna-gorica.si/aktualno/?id=4361

Oglejte si tudi