Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Kulturni praznik z domačimi ustvarjalci

V nedeljo je v prostorih Osnovne šole Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični potekala osrednja svečanost ob slovenskem kulturnem prazniku v občini Ivančna Gorica. Prireditev je potekala pod naslovom »Pomen domače knjige za lokalno okolje«, pripravili pa sta jo Zveza kulturnih društev Ivančna Gorica in Občina Ivančna Gorica v sodelovanju s Kulturnim društvom Šentviški slavčki, šentviško šolo, enoto knjižnice v Ivančni Gorici, ivanško izpostavo Javnega sklada za kulturne dejavnosti in Zavodom Prijetno domače. 


Praznični nagovor je imel župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad, ki je poudaril pomen in smisel kulture, ki je ohranila slovenski jezik in tudi slovenski narod. Kot je dejal je tudi občina Ivančna Gorica zapisana kulturi, saj je njen praznik povezan s piscem prvega slovenskega romana Josipom Jurčičem. »Po njem se imenuje naša srednja šola, spomin nanj pa ohranjamo tudi z muzejem v njegovi rojstni vasi Muljava in pohodom vsako prvo soboto v marcu. Brez dvoma je najsijajnejši kamen v kulturnem mozaiku naših krajev, vendar ni edini. Kraj kjer smo se danes zbrali, sta obeležila vsaj še dva - slikar Ferdo Vesel in profesor Jože Kastelic, arheolog in klasični filolog«.Spodbudno je tudi, da Občina Ivančna Gorica kljub časom, ko je treba z javnimi sredstvi še posebej skrbno ravnati, sredstev za kulturo ne zmanjšuje. Ob zaključku nagovora se je župan Strnad zahvalil vsem kulturnim ustvarjalcem v naši občini in jim, kakor tudi vsem občankam in občanom čestital ob prazniku.


Osrednje dogajanje večera je predstavljala okrogla miza na temo »Pomen domače knjige za lokalno okolje«, pri kateri so sodelovali štirje domači literarni ustvarjalci; Polona Glavan, Marjan Potokar, Irma Jančar in Darinka Vidic. Vsak izmed njih je na nek način povezan z domačo občino Ivančna Gorica, zato so tudi del domoznanskega opusa naše občine. Prav na temo domoznanstva pa je v okrogli mizi sodelovala tudi direktorica Mestne knjižnice Grosuplje gospa Roža Kek. Kot je dejala, je domoznanska literatura zadnja leta pri naših občanih vse bolj priljubljena, veliko k temu pripomore tudi t.i. Domoznanska zbirka občin Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje, ki skrbi za izdaje domoznanskega gradiva iz omenjenih občin. Eden od avtorjev knjige, ki je izšla v Domoznanski zbirki, je tudi Marjan Potokar iz Višnje Gore, ki se je lani decembra predstavil z zanimivim domoznanskim delom Zgodbe z razglednic iz občine Ivančna Gorica. Gostja omizja je bila tudi pisateljica in prevajalkaPolona Glavan, po rodu iz Stične ki jo strokovna javnost in bralci najbolj poznajo po romanu Noč v Evropi, njen najnovejši roman pa nosi naslov Kakorkoli. V nadaljevanju je svoja dela predstavila še pisateljica Irma Jančar, upokojena učiteljica, ki je poučevala tudi v naši občini. V svojih knjigah opisuje naše kraje in stare običaje, še najbolj pa je znana kot avtorica del za otroke. Sledila je še predstavitev gospe Darinke Vidic iz Šentvida pri Stični in njenega pesniškega prvenca z naslovom Babica ponoči pesmi piše. 


Bogat kulturni program, ki je spremljal svečanost so pripravili različni kulturni ustvarjalci iz Šentvida pri Stični in okolice. Uvodoma so nastopili Šentviški slavčki, pridih mladostne razigranosti so dali mladi šentviški glasbeniki iz vrst učencev in učenk OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični in Glasbene šole Grosuplje, enota Ivančna Gorica, njim pa so se pridružili še plesalci Otroške folklorne skupina Vidovo. Da je Šentvid zibelka zborovskega petja so dokazali še Mešani pevski zbor Sončni žarek Moški pevski zbor Dob. Obiskovalci so si po slovesnosti lahko ogledali razstavo likovnih del Društva likovnikov Ferda Vesela Šentvid pri Stični in učencev šentviške osnovne šole, ki so ustvarjali na temo literarnega tečaja Od zrna do kruha, ki ga je v letu 2014 razpisalo Kulturno društvo Temenica. Najnovejša dela avtorjev, ki so se predstavljali v okrogli mizi in druga dela Domoznanske zbirke so bila ob koncu na voljo tudi za ogled in nakup, obiskovalci pa so lahko videli tudi kako nastaja papirnato cvetje izpod rok ustvarjalnih članic Kulturno-športnega društva Dob. 


Tekst in foto: Gašper Stopar

Oglejte si tudi