Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

45. TABOR SLOVENSKIH PEVSKIH ZBOROV ŠENTVID PRI STIČNI

Z nastopom slovenskih zamejskih pevskih zborov se bo v Šentvidu pri Stični v soboto, 21. junija začel dvodnevni 45. tabor slovenskih pevskih zborov. Na osrednji nedeljski prireditvi, na kateri pričakujejo do 120 pevskih zborov, pa bo nekaj po 13. uri skupaj zapelo približno 2.500 pevcev.

Letošnji jubilejni tabor slovenskih pevskih zborov so prireditelji namenili nekaterim avtorjem in ustvarjalcem, ki so pomembno prispevali k ohranitvi slovenske ljudske pesmi. Med nastopajočimi bo tudi mešani pevski zbor Bilka iz Bilčovsa. Naslov letošnje prireditve je „Pod to goro zeleno“.

 

V okviru tabora se bodo najprej v Osnovni šoli Šentvid v soboto zvečer predstavili slovenski pevski zbori iz drugih držav - Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Srbije, Avstrije ter Italije, nedeljska prireditev pa se bo ob 9. uri začela z osrednjo vajo.


Za povorko pevcev, ki se bo zvrstila pred 13. uro, bo sledil slavnostni govor predsednika državnega sveta Mitje Brvarja, ki je tudi sam pevovodja. V programu bodo skupaj izmenoma zapeli ženski, moški in mešani pevski zbori ter skupni zbor ob spremljavi pihalnih godb iz Cerknice in Grosuplja pod taktirko Igorja Švare.


Predsednik upravnega odbora Tabora slovenskih pevskih zborov Jernej Lampret je prepričan v izjemen pomen tabora za ohranjanje izročila slovenske pesmi in zborovskega petja. Tabor ostaja največji zborovski dogodek v Sloveniji; izjemen pa je tudi zaradi prostovljstva, ljubiteljske dejavnosti in kulturnega povezovanja Slovencev.

Oglejte si tudi