Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Gradnja šole in vrtca v Zagradcu dobro napreduje kljub zimi

V tem tednu smo bili na ogledu gradbišča v suhokranjskem delu občine, kjer poteka gradnje šole in vrtca v Zagradcu, trenutno največje občinske investicije nasploh v tem delu Slovenije. Objekt nove šole počasi a vztrajno dobiva svojo končno podobo. 


Gradnjo je Občina Ivančna Gorica na podlagi javnega razpisa koncem maja preteklega leta zaupala podjetju GPI Tehnika, ki je v ivanški občini uspešno izvedlo že kar nekaj projektov. Trenutno se na objektu namešča toplotna izolacija na ovoj stavbe, nadaljuje se izvedba strojnih instalacij in montaža stavbnega pohištva, na zunanjem športnem igrišču so opravljena zemeljska dela, prav tako se urejajo parkirne površine. 
Športna dvorana in urejanje zunanjega športnega igrišča


Nova šola bo namenjena devetletnemu šolskemu programu in bo obsegala tri etaže. V kleti bo kotlovnica za lesno biomaso in vsi tehnični prostori, v pritličju je načrtovan dvooddelčni vrtec, kuhinja, telovadnica in učilnice za razredni pouk. V prvem nadstropju se bo nahajala knjižnica, uprava, multimedijski prostor in učilnice za drugo in tretjo triado. Tloris je zasnovan tako, da bo imel objekt notranji odprti atrij, ki bo nudil svetlobo učilnicam. Ob šoli bo tudi zunanje igrišče.

Naj še omenimo…


Po izgradnji bo šolo z devetletnim šolskim programom obiskovalo okrog 230-250 učencev, kar pomeni eden do dva oddelka na generacijo. Zagraškim šolarjem se bodo v novi šoli priključili tudi učenci iz podružnične šole v Ambrusu in Krki, ki sedaj v drugi in tretji triadi pouk obiskujejo na matični šoli v Ivančni Gorici. S tem bodo v prihodnosti prihranjeni tudi stroški šolskega prevoza. S pridobitvijo športne dvorane pa bodo krajani in društva v dolini reke Krke dobili nove možnosti za razvoj krajevnega dogajanja. 
Operacijo izgradnja Podružnične šole in vrtca Ivančna Gorica delno sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj – razvojne prioritete »Razvoj regij«. Izgradnjo telovadnice in zunanjega športnega igrišča sofinancira Fundacija za šport.


Tekst in foto: Gašper Stopar

Oglejte si tudi