Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Podjetje Livar uspešno na poti iz krize

14.4.2014  sta župan Dušan Strnad in podžupan Tomaž Smole v sklopu priprav na podjetniški kolegij obiskala podjetje Livar d.d. iz Ivančne Gorice. Poslovanje podjetja in načrte za v prihodnje sta predstavila predsednik uprave France Rovere in direktorica komercialnega sektorja Alenka Rabuza. 


Livar je največja livarna v Sloveniji s proizvodnima enotama v Ivančni Gorici in Črnomlju. Je tehnološko sodobno in celovito opremljena livarna s talilnico, oblikovalnico, finalizacijo ulitkov, modelno orodjarno, jedrarno in mehansko obdelavo. Kupcem ponuja ulitke iz sive in nodularne litine ter storitve lastne mehanske obdelave, konstruiranja modelov in izdelave orodij. Podjetje odlikujejo sodobna tehnologija, priznano inovativno znanje, kakovost ponudbe in visoka stopnja odgovornosti do okolja.

Začetki proizvodnje v Ivančni Gorici segajo v 50. leta prejšnjega stoletja, ko je začela obratovati prva kupolna peč. Letošnjih 60 let livarske proizvodnje, v danes največji slovenski livarni sive in modularne litine, potrjuje izjemno trdnost livarjev, ki so po daljšem obdobju poslovnih težav, prav v lanskem letu z uspešnim prestrukturiranjem leto zaključili z 3,4 mio EUR dobička. Kar lahko označimo kot edinstven primer poslovne sanacije. Livar je sicer še vedno v fazi prestrukturiranja. V letošnjem letu zaključujejo obdobje programskega in tržnega prestrukturiranja, pred njimi pa je še finančno prestrukturiranje. 

»Livar letos dosega v enem mesecu dvakrat večji dobiček, kot ga je podjetje imelo v najboljših letih poslovanja v celotnem letu. To je sposobno realizirati samo odličnih 600 livarjev oz. sodelavcev« je na koncu še dodal predsednik uprave, ki se po letu in pol vodenja, z 21. majem 2014 tudi uradno poslavlja. Roveretovo delo, ki zadnjih 26 let v Sloveniji deluje kot svetovalec na področju upravljanja podjetij v krizi, bo prevzela nova uprava s predsednico Alenko Rabuza na čelu. 

 

Župan in podžupan sta s spodbudnimi rezultati poslovanja Livarja več kot zadovoljna, saj je podjetje izjemno pomembno za razvoj Ivančne Gorice kot tudi za lokalno skupnost. Po besedah podžupana Tomaža Smoleta je prijetno presenečen na spremembami v Livarju. Še posebej glede na kratek čas odkar je g. Rovere prevzel vodenje podjetja. Spremenjena organizacijska kultura z razmejitvijo odgovornosti in pristojnosti, razvoj kadrov po metodi »Up or out«, vpeljan proces »Continue improvement cycling« s precejšnjimi prihranki iz naslova inovacij, prehod iz nizko cenovnega dobavitelja v razvojnega partnerja tehnološko zahtevnih kupcev so neverjetni dosežki v tako kratkem času. Še toliko bolj, ker se odražajo v dobrih poslovnih rezultatih. Vodstvo in tudi ostali zaposleni so morali vložiti izjemne napore in marsikdo ne zmore slediti takšnemu ritmu. "Veseli me, da se je podjetje izvilo iz najhujših težav in držim pesti, da uspe tudi finančno prestrukturiranje, da bodo banke prisluhnile in dale priložnost, da se dobri rezultati še nadgradijo", je na koncu še dodal podžupan.


Na koncu je župan prisotna še povabil k sodelovanju k prireditvi Dneva obrti in podjetništva, ki se bo letos odvijala meseca septembra. Naj še omenimo, da Livar d.d. ravno letos obeležuje 60-letnico začetka proizvodnje.


Gašper Stopar

foto: Gašper Stopar

Oglejte si tudi