Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Marija Erjavec, nova predsednica Društva podeželskih žena Ivanjščice

V torek so se v gostilni »Pri Japu« na letnem občnem zboru zbrale članice Društva podeželskih žena Ivanjščice, ki so se seznanile o delovanju društva v preteklem letu ter načrtih za leto 2015. Občnemu zboru na katerem je društvo izvolilo novo vodstvo je prisostvoval tudi podžupan Tomaž Smole. 


Minulo leto je bilo zaznamovano z različnimi dogodki povezanimi z nazivom slovenske Kmetice leta 2013, ki ga je prejela članica DPŽ Ivanjščice Marija Podobnik. Med drugim so članice soorganizirale tradicionalno srečanje pri kmetici leta za predstavnice vseh društev povezanih v Zvezo kmetic Slovenije. Veliko pozornosti so posvetile seveda lastnemu izobraževanju, saj je to ena od osnovnih nalog društva. Opravile so tudi številne ekskurzije, najbolj zanimiv pa je bil tridnevni obisk v pobrateni občini Hirschaid, kjer so sodelovale na spomladanskem sejmu in se spoprijateljile s tamkajšnjimi podeželskimi ženami. 


Članice se bodo tudi letos redno udeleževale različnih prireditev v občini in tudi izven nje. Že v kratkem bodo sodelovale na 22. Jurčičevem pohodu, ki bo potekal tradicionalno na prvo soboto v mesecu marcu. V sklopu tržnice v Ivančni Gorici pa se bodo s svojo ponudbo predstavljale na tematskih dneh skozi celo leto, jeseni bodo na tržnici organizirale že tradicionalni tretji krompirjev praznik. 

Leto 2015 pa je za naše podeželske žene tudi volilno leto, zato so na tokratnem občnem zboru izvolile novo vodstvo. Dosedanja predsednica Majda Vrhovec je bila predsednica društva dva mandata (osem let) in je odgovorno delo predsednice prepustila svoji naslednici. Članice so za novo predsednicosoglasno izvolile Marijo Erjavec iz Gorenje vasi, ki je v preteklosti že vodila društvo in sicer kar 12 let. Erjavčeva, ki se na domači kmetiji ukvarja s pridelavo in izdelavo izdelkov iz suhega sadja bo torej svoje bogate izkušnje lahko še naprej delila tudi s svojimi kolegicami, skupaj pa bodo zagotovo prispevale k še večji prepoznavnosti našega podeželja in občine na sploh. 


Tudi letos pa so se vabilu na občni zbor odzvali različni gostje in predstavnice sosednjih društev, ki so zaželeli gostiteljicam še naprej uspešno delo, prav tako so vse dobro zaželeli novi predsednici. V imenu Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ljubljana in Kmetijske svetovalne službe je zbrane nagovoril Franci Omahen, prvič se je občnega zbora udeležila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule. 


Delo društva je v nagovoru pohvalil tudi podžupan Tomaž Smole, ki je dejal, da je njihovo delovanje še kako pomembno tudi pri promociji turizma in blagovne znamke Prijetno domače. Izpostavil je še pomen lokalne samooskrbe in tržnice v Ivančni Gorici ter vsem članicam čestital za dosežke in poslanstvo, ki ga opravljajo. Nemalokrat priskočijo na pomoč tudi pri prireditvah, ki jih organizira občina. Ob zaključku se je dosedanji predsednici Vrhovčevi zahvalil za vse opravljeno delo, novemu vodstvu pa zaželel vse dobro.


Tekst in foto: Gašper Stopar



Oglejte si tudi