Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Kako se ogrevate po polovični ceni in zaslužite z elektriko?

Za liter dizelskega goriva za ogrevanje lahko plačate le 0,70 evra, če vaše klasično ogrevanje istočasno uporabite za proizvodnjo lastne elektrike. Država vam bo za VSO proizvedeno elektriko plačala še enkrat višjo ceno, kot jo zaračunava uporabnikom. Fantastične prihranke energije in denarja vam omogoča KOGENERACIJA, ki deluje na vsa fosilna goriva in obnovljive vire energije.


Kogeneracijo so še včeraj uporabljali le pri velikih uporabnikih toplote, danes se uveljavlja pri srednje velikih, jutri pa naj bi se pri najmanjših – individualnih stanovanjskih objektih. Podjetnik Milan Petrič iz Grosuplja  je že dohitel jutrišnji dan in v svoji zasebni hiši postavil prvo kogeneracijo v Občini Grosuplje.


Zakaj vas država nagradi za KOGENERACIJO?

Strokovnjaki so si enotni: s soproizvodnjo toplote in električne energije z visokim izkoristkom se v primerjavi s klasičnim načinom ogrevanja, poraba goriva zniža za približno tretjino, emisija ogljikovega dioksida za več kot polovico, celotni izkoristek energije pa je dvakrat večji. V ekološko usmerjenih državah, kot sta na primer Danska in Nizozemska, proizvedejo preko 35 odstotkov električne energije v kogeneracijskih napravah.

Ker boste s kogeneracijo spustili v ozračje desetine ton manj toplogrednih plinov,  kot bi jih s klasičnim ogrevanjem in boste kurjavo  izrabili dvakrat bolje kot katerakoli termoelektrarna,  vam pripadajo bonusi pri nakupu goriva  in pri proizvodnji elektrike.

 

S položnico za elektriko plačate 3-kratno vrednost porabe

Z računom, ki ga mesečno poravnavate za električno energijo, ne plačate le dejansko porabljene elektrike, ampak celoten potencial energije, ki ga proizvajalec  vloži v to, da vam zagotovi določeno količino elektrike.  

Primer: v klasični termoelektrarni na premog potrebujejo  za to, da vam zagotovijo eno kWh  elektrike trojno količino premoga, ker je izkoristek primarne energije (kurjave) le 30 odstoten. 70 odstotkov je odpadek, ki onesnažuje okolje.  Zato ne plačate  le energije za eno, dejansko porabljeno kWh,  ampak celoten energetski potencial, to je  treh  kWh.

V novejših termoelektrarnah je izkoristek do 45, v sodobnih plinsko-parnih elektrarnah  pa do 55 odstotkov. Podobno je z jedrskimi elektrarnami.


Elektrika je »odpadni« produkt ogrevanja

Kogeneracija  je sočasna proizvodnja toplote in električne energije  (SPTE) pri enem samem procesu - pri ogrevanju objekta kot »odpadni« produkt nastane električna energija.  Na ta način se optimalno izrabi energija, ki jo je mogoče pridobiti iz goriva.  Za proizvodnjo električne energije skrbi električni generator , ki ga preko gredi največkrat poganja motor z notranjim izgorevanjem. 

Sistemi SPTE pretvorijo v električno energijo in uporabno toploto od 70 do 90 odstotkov energije goriva (plinski motor: 42% toplota, 40% električna energija).  Delujejo na vsa fosilna goriva in obnovljive vire energije: premog, biomaso, zemeljski plin, bioplin ali dizelsko gorivo.


Subvencija države za lastno porabljeno in prodano elektriko

Podjetnik Milan Petrič, ki se ukvarja s storitvami na področju energetike s poudarkom na obnovljivih virih energije in njene učinkovite rabe (kogeneracija),  je v svoji stanovanjski hiši v Grosupljem, namestil mikro SPTE enoto nemškega proizvajalca, za katerega ima zastopstvo.

 

»Ogrevamo se enako, kot pred vgradnjo energatorja.  Državi prodajamo elektriko takrat, ko je ne potrebujemo za lastne potrebe. Zanjo nam plača 0,255 evra za kilovatno uro. V slučaju, da sami proizvedemo premalo elektrike dokupimo razliko od običajnega omrežja, tako kot vsi ostali. Ves opisan postopek se izvede avtomatično  preko sistema, instaliranega v elektro-omarici,«  pripoveduje Milan Petrič.

 

»S kogeneracijo  varčujemo dvakrat: če proizvedeno elektriko iz kogeneracije porabimo v lastni hiši,  prihranimo, ker je ne kupujemo iz omrežja in drugič, ker  za proizvedeno elektriko,  ki jo porabimo doma, ravno tako dobimo subvencijo v znesku 0,255 evra za kilovatno uro«.

 

Zaslužek z elektriko iz mikro kogeneracije

Električna moč kogeneracije je 4 kW,  predviden čas delovanja za takšno enoto je 4000 ur na leto.  Subvencija s strani države je  0,255 evra na kilovatno uro (kWh) elektrike.

Izračun letnega zaslužka: 4000 ur x 4kW x 0,255evra  = 4.080,00 evrov

Milan Petrič o zaračunavanju elektrike  »Sestava računa za elektriko  je popolnoma enaka kakor pri vseh ostalih gospodinjstvih. Trenutno so pri nas manjši zneski dejanske porabe elektrike za okoli 30 odstotkov.«

 

Komu se kogeneracija najbolj splača?

Dolga kurilna sezona, ki je večini dodatno osušila denarnice,  je bila za proizvodnjo elektrike iz Milanove kogeneracije idealna. Ker pa je v poletnih mesecih poraba tople vode oziroma ogrevanja v enodružinski hiši relativno nizka in je posledično tudi proizvodnja elektrike  temu primerna, je za kogeneracijo iz njegove mikro SPTE enote že navdušil dva soseda. Sistem je v izdelavi.

Uporaba mikro SPTE enote je najbolj idealna za večstanovanjske hiše, družinske hiše z bazenom, nove stanovanjske hiše z daljinskim ogrevanjem, stanovanjske bloke, kmetije, drevesnice, vrtnarije, trgovine z avtomobilskimi laki, avtoservise, avtopralnice, mesarije, mizarske delavnice, frizerske salone, pekarne, fitnes centre, športne dvorane, domove za starejše, šole, zdravstvene ustanove, trgovinske objekte, pisarniške objekte in druge.

 

Kogeneracija - naložba za bodočnost

Kogeneracija vam zagotavlja poceni toploto in elektriko tudi v bodoče. Slovenija zakonsko sledi  Evropski uniji, ki je kot najpomembnejši ukrep za zmanjševanje onesnaževanja okolja izbrala kogeneracijo z visokim izkoristkom. V EU naj bi do leta 2015 delež kogeneracije v celotni proizvodnji električne energije povečali z 12 na 20 odstotkov. Evropski parlament je lani  sprejel strategijo in priporočil povečanje deleža na 25 odstotkov; Slovenija se približuje 12 odstotkom.

Strokovnjaki pravijo, da izračuni kažejo, da se malo katera energetska naložba povrne v tako kratkem času, kot naložba v kogeneracijo. Glede na vrsto kogeneracijske naprave in goriva, ki ga uporablja, se naložba povrne v približno štirih do sedmih letih. 

Za vse podrobne informacije vam je na voljo podjetje Visteh, Milan Petrič s.p. iz Grosuplja, ki s svojimi izkušnjami in referencami zagotavlja  visoko kakovost storitev in izvedbe.

Oglejte si tudi