Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 04.12.2016

pretežno oblačno
Danes in jutri bo v jugozahodni Sloveniji, občasno pa tudi v delu osrednje in južne Slovenije zmerno do pretežno oblačno. Drugod bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Na Primorskem bo danes še pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do -1, na Primorskem okoli 3, najvišje dnevne od 3 do 7, na Primorskem do 11 stopinj C.
-1°C | 5°C
ponedeljek, 05.12.2016
0°C | 4°C
torek, 06.12.2016
0°C | 6°C
sreda, 07.12.2016
-3°C | 5°C
četrtek, 08.12.2016
-4°C | 0°C
Opozorila
Nedelja, 4.12.2016 ob 8h
Dodatnega opozorila ni.
-1°C
5°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice

Dan slovenske hrane


VRTEC, OSNOVNA ŠOLA

| |
14.11.2013      7:38
A A

Dan slovenske hrane



Deli:

Boste v petek tudi vi pojedli tradicionalen slovenski zajtrk?  Večina Slovencev še vedno zjutraj ne poje ničesar. Na hitro zlije vase skodelico kave, čaja, mogoče soka, za hrano pa  običajno ni ne časa ne volje.  

 

Kaj pa sestavlja  tradicionalen slovenski zajtrk?  Včasih so kmečke gospodinje na Dolenjskem zjutraj kuhale ajdove ali koruzne žgance, poleg je bilo mleko, bela kava, pozimi pa kisla repa ali zelje. Tako je bilo nekdaj, projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki ga je lani »uzakonila« naša vlada z dnevom slovenske hrane, je prilagojen današnjim časom in vsebuje: kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

 

Dan slovenske hrane obeležujemo vsako leto, in sicer na vsak  tretji petek v novembru – letos bo to 15. novembra. V okviru dneva slovenske hrane bo že tretje leto potekal projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da se že otroci zavedo pomena zajtrkovanja, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor od recimo uvožene hrane. 

 

Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

 

V prvem letu projekta (2011) so se z donacijo živil vključila živilskopredelovalna podjetja, kmetijska podjetja in zadruge, fakultete, šolski center in kmetijski inštitut, kmetje in čebelarska društva. Živila so šolam in vrtcem dostavili donatorji sami, kjer pa to ni bilo mogoče, se je projektu pridružil tudi trgovski center, ki je poskrbel za distribucijo živil.

 

Lani je bilo vrtcem in šolam predlagano, da iz lastnih sredstev, ki jih imajo za malico, nabavijo živila za zajtrk, saj podjetja in kmetijska gospodarstva zaradi krize in slabe letine niso mogla donirati živil. Prvič je bil obeležen tudi  dan slovenske hrane.

 

V letošnjem letu pa bo sredstva za izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka zagotovilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. Živila za zajtrk bodo šole in vrtci nabavili sami od lokalnih oziroma slovenskih pridelovalcih/dobaviteljihev s pogojem, da so pridelana oziroma predelana v Sloveniji (za kar bodo morali podati izjavo). V letošnjem letu je ministrstvo za projekt rezerviralo sredstva do višine 140.000 EUR.

 

Tradicionalen slovenski zajtrk si bodo privoščili tudi v šolah in vrtcih občine Ivančna Gorica.   Otroci bodo večinoma jedli kruh iz Pekarne Gorenc (Ivančna Gorica), maslo in mleko s kmetije Zabukovec  iz  Krke, med Tonija Ceglarja iz Mekinj in jabolka s kmetije Erjavec iz Gorenje vasi.





Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ivančna Gorica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!