Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

8. marec

Srečen dan žena Vsem bralkam želi ekipa MojaObčina.si . Veliko sreče ob vašem prazniku!

Dan delovnih žensk, kot je poimenovan Dan žena v originalu, je mednarodni praznik žensk, ki ga vsako leto praznujemo 8. marca v okoli 100 državah. Pomen praznika je v ekonomski, politični in socialni enakopravnosti žensk z moškimi, ki naj bi bila danes že sama po sebi umevna, a v resnici še marsikje ni tako. Še vedno ženske za enako delo prejemajo nižjo plačo, še vedno so ženske le solistke v oblastnih strukturah gospodarstva in politike, še vedno so zaradi predsodkov in stereotipov marsikje ovirane…..

Dan žena je za nekatere priložnost, da izkažejo v znak spoštovanja in ljubezni posebno pozornost ženskam.

 

Združeni narodi so za slogan letošnjega praznika izbrali »Enakost  žensk je napredek vseh«.

 

Iz zgodovine:

Osmega marca 1857 so ženske delavke zaposlene v tekstilnih tovarnah v New Yorku organizirale protest, kot upor proti nečloveškim delovnim pogojem in premajhnim plačam. Policija je protestnice napadla in pridržala, a dve leti kasneje so te ženske ustanovile prvi delavski sindikat z namenom  zavarovati in si pridobiti nekaj osnovnih pravic na delovnem mestu. Osmega marca 1908 se je na ulicah New Yorka zbralo 15 tisoč žensk in zahtevalo krajši delovnik, boljšo plačo, volilno pravico. Njihov slogan se je glasil “Kruh in Vrtnice”. Kruh je simboliziral ekonomsko varnost, vrtnice pa boljšo kvaliteto življenja. V maju je Socialistična stranka Amerike razglasila zadnjo nedeljo v mesecu februarju za državni praznik žensk.

Dve leti zatem je nemška socialistka Clara Zetkin dala pobudo za mednarodni praznik. Prvič so ga praznovali 19. marca 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Kot mednarodni dan žensk pa se praznuje 8. marca od leta 1917 – konec februarja istega leta so se začeli protesti v Petrogradu (St. Petersburg), iz katerih je nastala Oktobrska revolucija.

Oglejte si tudi