Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Prvo jurjevanje na Kureščku

Letos smo prvič organizirali praznik pomladi, čas, ko ozeleni narava, oživijo polja in se živina po dolgi zimi vrne na pašnike. Jurijevo je tako tudi simbolni začetek paše konj. Turistično društvo Kurešček želimo običaje, ki spremljajo ta pomemben ljudski praznik, predstaviti širšemu občinstvu tudi v naših krajih. Ljudsko obarvan program jurjevanja smo pripravili v sodelovanju s ključnima akterjema konjeniške kulture v naših krajih, Evo Žitnik, ki deluje na Ranču Zapotok, legendo konjarstva Marjanom Žitnikom in povezovalci kulturnega življenja Podmokrških vasi Kulturnim društvom Mokrc.
Prizorišče jurjevanja je bilo na livadi nad Domom na Kureščku, kjer smo že lansko leto za štefanovo uredili privez za konje. Nastopajoči so nastopili na naravni travnati podlagi, kamor so članice KD Mokrc postavile dekoracijo iz mladih lipovih vej ter nageljnov. Program, ki ga je povezovala Mojca Poredoš, smo pričeli z ljudskimi pesmimi, ki so jih zapele pevke ŽPZ Žene in dekleta dveh vasi pod vodstvom zborovodkinje Maje Anžur Kajzer. Med pričakovanjem konjenikov sta nas z ljudskimi napevi zabavala Jasna Martinjak in Roman Povše. Sredi programa smo nestrpno dočakali prihod konjenikov z zelenim Jurijem. Prijahalo je 18 konjenikov iz vseh koncev naše občine in okolice, ki so se najprej zbrali na Ranču Zapotok ter nato družno prijahali na Kurešček. Ker je Sveti Jurij zavetnik konj, se konje na jurjevanje blagoslovi kot priprošnja Svetemu Juriju naj varuje te čudovite živali pred poškodbami in boleznimi. Zbrane konje in njihove lastnike je blagoslovil duhovnik Anton Košir.

Ker je Sveti Jurij običajno predstavljen kot mlad mož v viteški opravi na belem konju, je Marjan Žitnik prinesel viteško čelado in sabljo, ki je bila najbolj zanimiva dečkom.

Člani TD Kurešček smo poskrbeli za pogostitev. Ob dobri hrani in pijači so za dobro voljo in veselo vzdušje s poskočnimi in raznolikimi pesmimi skrbeli Ansambel Mix vse do poznega popoldneva.

Prvo jurjevanje na Kureščku je uspelo in se že veselimo naslednjega, ko bo program še pestrejši in verjamemo, da se bo udeležilo še več lastnikov konj ter radovednih obiskovalcev ter vseh, ki se radi družimo, povezujemo in spoznavamo, še posebej v lepem ambinetu, kot ga nudi Kurešček in najlepšem letnem času.

Pri organizaciji se zahvaljujemo Evi Žitnik iz Ranča Zapotok, Marjanu Žitniku, KD Mokrc, gospodu Antonu Koširju, Gregorju Klančarju iz Doma na Kureščku, Mojci Poredoš, članom TD Kurešček za pomoč pri organizaciji in izvedbi ter upravi Občine Ig za podporo.

Oglejte si tudi