Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Predstavitev osnutka javnega poziva LAS - EKSRP in ESRR

V ponedeljek, 21. novembra je pooblaščeni vodstveni partner Leader Las, občin Ig, Grosuplje, Škofljica in MOL, v sejni dvorani predstavil osnutek javnega poziva LAS, skladov Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Predstavil je podrobnosti obeh skladov. Namen javnega poziva je izbor operaciji (projektov), katerih rezultati prispevajo k uresničevanju Strategije lokalnega razvoja LAS Sožitje med mestom in podeželjem 2014 - 2020 v letu 2016/2017, in sofinanciranje njihovih stroškov za izvedbo operacije. 

Predmet sofinanciranja je dodelitev nepovratnih sredstev za sofinanciranje stroškov, nastalih pri izvedbi operacij (projektov) lokalnih akterjev, ki prispevajo k ciljem  SLR LAS Sožitje med mestom in podeželjem za obdobje 2014 – 2020.
Na podlagi 
 Odločbe Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano št. 33151-35/2015/29 z dne 14.10.2016 o izboru in potrditvi LAS in SLR je LAS upravičen do črpanja nepovratnih evropskih sredstev iz naslova CLLD v skupni višini 1.541.815,00 EUR. Ta znesek se nato po ključi Ministrstva razdeli na pripravljalno podporo, podpora za izvajanje operacaij iz EKSRP,  podpora za izvajanje operacaij iz ESRR ter podpora za delovanje Las.

Las bo objavil dva javna poziva in sicer za EKSRP in ESRR.

Javna poziva bosta predvidoma objavljena od 1.12.2016 in odprta do porabe sredstev pri čemer bodo opredeljeni roki za sprejem vlog:

  • Prvi rok za sprejem vlog  je predviden za 30.2.2017 do 24.00 ure.
  • Drugi rok za sprejem vlog  je predviden 30.5.2017 do 24.00 ure.
  • Tretji rok za sprejem vlog je predviden 30.9.2017.

 

Predloge operacij z vlogo na javni poziv je potrebno poslati v pisni in elektronski obliki priporočeno po pošti na naslov: LAS, Sožitje med mestom in podeželjem, Šmartinska 134 a, 1000 Ljubljana, do opredeljenega datuma posameznega roka.

Upravičeni stroški za izvedbo operaciji sofinanciranih iz EKSRP so stroški, nastali po izdaji Odločbe, s katero Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja odobri izvajanje predlagane operacije.

Upravičeni stroški za izvedbo operacij sofinanciranih iz ESRR so stroški, ki so nastali po oddaji vloge v odobritev na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

UPRAVIČENO OBMOČJE IN UPRAVIČENCI  EKSRP
Operacija se lahko izvede na območju občin: Grosuplje, Ig, Škofljica in Mestna občina Ljubljana, razen v naselju Ljubljana. Upravičenci do podpore so fizične in pravne osebe
Upravičenci lahko predlagajo za sofinanciranje operacije, ki jih bodo izvedli sami ali s partnerji.

Upravičenec (in partner, kadar se operacije izvajajo s partnerjem) mora izpolnjevati sledeče pogoje:

•ima stalno bivališče na upravičenem območju LAS (če gre za fizično osebo) oziroma ima sedež, registrirano izpostavo, podružnico, organizacijsko enoto oziroma poslovno enoto na upravičenem  območju LAS (če gre za pravno osebo zasebnega prava) oziroma deluje na območju LAS (če gre za pravno osebo javnega prava ali za pravno osebo zasebnega prava v javnem interesu) in
•ima zagotovljena sredstva za lastno sofinanciranje operacije (iz lastnih virov).

UPRAVIČENO OBMOČJE IN UPRAVIČENCI  ESRR

Operacija se lahko izvede na območju LAS samo v naseljih: Grosuplje, Šmarje Sap, Ig, Škofljica in Lavrica.
Upravičenci do podpore so pravne osebe javnega in zasebnega prava,

samostojni podjetniki, nevladne organizacije in institucije regionalnega razvoja. Fizične osebe niso upravičene do podpore.

Upravičenci lahko predlagajo za sofinanciranje operacije, ki jih bodo izvedli sami ali s partnerji. 

Upravičenec (in partner, kadar se operacije izvajajo s partnerjem) mora izpolnjevati sledeče pogoje:

•ima sedež, registrirano izpostavo, podružnico, organizacijsko enoto oziroma poslovno enoto na upravičenem  območju LAS (če gre za pravno osebo zasebnega prava) oziroma deluje na območju LAS (če gre za pravno osebo javnega prava ali za pravno osebo zasebnega prava v javnem interesu) in
•ima zagotovljena sredstva za lastno sofinanciranje operacije (iz lastnih virov).
OBLIKA IN OBSEG SOFINANCIRANJA
•Nepovratne finančne podpore za kritje upravičenih stroškov, upoštevajoč posebnih pravil EKSRP in ESRR. •EKSRP: Stroški se priznajo v obliki stroškov dela, materiala, naložb, storitev in prispevka v naravi. Strošek nakupa zemljišč ne sme presegati 10% skupnih upravičenih stroškov zadevne operacije. Prispevek v naravi ne sme presegati 10 % skupnih upravičenih stroškov zadevne operacije. Amortizacija ni upravičen strošek. •ESRR opredeljuje upravičenost do stroškov dela: stroški plač in povračilo stroškov v zvezi z delom, posredni (administrativni) stroški; stroškov materiala, naložb in storitev: investicij v opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva ali stroški uporabe osnovnih sredstev (amortizacija); stroški storitev zunanjih izvajalcev;  stroški informiranja in komuniciranja •Razliko do 100 % upravičenih stroškov ter neupravičene stroške krije upravičenec kot nosilec operacije in projektni partnerji iz lastnih sredstev. •Pred vložitvijo zahtevka za izplačilo nepovratne finančne podpore mora biti operacija zaključena. Vsi računi, ki jih upravičenec uveljavlja v zahtevku za izplačilo, morajo biti plačani in pridobljena morajo biti vsa potrebna dovoljenja. •Upravičeni stroški posamezne operacije se ne smejo financirati iz drugih javnih sredstev (prepoved dvojnega financiranja).
NEUPRAVIČENI STROŠKI:

  • stroški materiala, opreme in storitev, namenjenih za zasebno rabo, 
  • splošni upravni stroški,
  • obresti za dolgove, 
  • davek na dodano vrednost,
  • stroški priprave vloge in zahtevka za izplačilo,
  • stroški arheoloških izkopavanj in arheološkega nadzora,
  • rabljena oprema in mehanizacija,
  • štipendije in nagrade, 
  • naročnine na časopise in drugo periodiko, 
  • stroški izobraževanj in usposabljanj, ki niso neposredno povezani z aktivnostmi operacije in 
  • stroški izdelave dokumentacije, študij, analiz, ocen, strategij in drugih podobnih raziskav, kadar niso neposredno povezane z določeno operacijo,
  • stroške prikazane kot prispevek v naravi v primeru operacij financiranih iz ESRR

NAJNIŽJI ZNESEK dodelitve pomoči je 2.000,00 EUR
in NAJVIŠJI ZNESEK dodelitve pomoči je 100.000,00 EUR.
Kadar vrednost posamezne operacije znaša več kot 20.000 evrov, se lahko izvaja v dveh fazah, s tem, da posamezni zahtevek za izplačilo ne sme biti nižji od 5.000 evrov.

Vsi zbrani so z zanimanjem prisluhnili zahtevnim operacijam in mnogi izmed njih že pripravljajo dokumentacijo, da se bodo lahko prijavili na prvi poziv.
O novostih, javnemu pozivu in rokih, vas bomo sproti obveščali, zato spremljajte spletno stran Občine Ig in spletno stran Lokalne akcijske skupine.

Oglejte si tudi