Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Božična zgodba v ZOO Parku Rožman

Vrzdenec, 25., 26. ter 28., 29. december – ZOO Park Rožman nam je tudi letos s postavitvijo živih jaslic v povsem naravnem okolju približal skrivnost božične zgodbe.
Kar težko si predstavljamo, kako je svetopisemskima likoma Jožefu in njegovi noseči ženi Mariji iz Nazareta bilo, če sta streho nad glavo iskala v takšnih vremenskih okoliščinah, kakršnim smo bili priče med letošnjimi božičnimi prazniki. A v ZOO Parku Rožman so našli pribežališče in varno zavetje ne le za Sveto družino, temveč tudi za druge svetopisemske igralce in živali, ki so obiskovalcem kljub neprijetnemu deževnemu vremenu s prikazom živih jaslic, postavljenih v okolje zasebnega živalskega vrta, približali skrivnost največjega dogodka v zgodovini človeštva.

Na prostoru, kjer domuje in je vse leto na ogled več deset živalskih vrst, so predstavili nekaj svetopisemskih prizorov, v katerih je nastopalo okoli dvajset igralcev. Obiskovalci so lahko spoznali Sveto družino, Svete tri kralje, angele, ki so z lepo pesmijo naznanjali Jezusovo rojstvo, številne pastirčke, ki so robkali koruzo, zbirali fižol in se greli ob ognju, vojaka oziroma stražarja, kovača ter moža, ki sta prikazovala potek žganjekuhe. Vsem igralcem, ki so s čudovitimi kostumi uprizarjali svetopisemsko božično zgodbo, so družbo delale živali, ki so bile letos dodatno osvetljene s posebnimi svetlobnimi učinki. Te so bile posebno zanimive za mlajše obiskovalce, ki so se radi zadržali pri kozličkih, konjih, lamah, kokoših, kenguruju, pavu, bolj od daleč pa so spremljali medveda, pujse, kozoroge in druge živali. A obiskovalcev se je po besedah Jožeta Rožmanca, ki se s svojo družino v lastnem živalskem vrtu že nekaj let trudi in pripravlja žive jaslice, v štirih dneh zvrstilo bolj malo, vremenu primerno. Kar je škoda, saj je dela, časa in stroškov, ki jih namenijo pripravi, kar nekaj. Najbolj žalostno pa je, da manjkajo navdušeni in veseli obrazi obiskovalcev, ki jim žive jaslice na Vrzdencu pomagajo globlje doživeti božične praznike. "Z zadovoljnimi obiskovalci se naš trud poplača," pravi Rožmanec in doda: "A nič ne de, volje za naslednje leto ni zmanjkalo. Računamo pa, da bo tokrat narava bolj prizanesljiva." Ob tej priložnosti se zahvaljuje vsem, ki so si letos vzeli čas in sodelovali, ter že vabi, da se jim naslednje leto znova pridružijo, v čim večjem številu seveda tudi obiskovalci.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi