Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Za zdravo telo in duha

Vrzdenec, 26. december – Okrog 150 pohodnikov se je letos udeležilo tradicionalnega Pohoda po poti Cankarjeve matere ter na ta način zaznamovalo njen osebni praznik ter slovenski državni praznik – dan samostojnosti in enotnosti.
Vrzdenec je rojstna vas Cankarjeve matere Neže Pivk ter že šestnajst let zbirališče pohodnikov, ki se vsako leto v organizaciji Društva ljubiteljev narave in običajev Notranjske Vrhnika, Planinskega društva Horjul, Cankarjeve knjižnice Vrhnika, OZVVS Vrhnika - Borovnica, PDV Sever Ljubljana – odbor Vrhnika, Občine Vrhnika, Občine Horjul, KS Ligojna, KS Stara Vrhnika ter Zavoda Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika ob dnevu samostojnosti in enotnosti peš odpravijo z Vrzdenca na Vrhniko. Ob prijetnem druženju spoznajo kulturno in naravno dediščino vasi, ki jih prečkajo, ter v športnem duhu počastijo državni praznik in se spomnijo Nežinega rojstnega dne (29. 12. 1843).

Letos se jih je v njeni rojstni vasi zbralo okrog 150. Udeležence je na Vrzdencu prijazno pozdravil župan Janko Prebil ter jim zaželel prijeten dan in jih povabil k ogledu lokalnih znamenitosti. Mnogi so si z zanimanjem ogledali sobo, ki je posvečena Cankarjevi materi, črno kuhinjo in zbirko harmonik na Železnikovi domačiji ter jaslice in še nedokončano obnovo fresk pri cerkvi sv. Kancijana. Po manjšem okrepčilu, ki so ga pripravili domačini, so pohodniki vzeli pot pod noge. Dolga kolona se je v prijetnem decembrskem jutru vila po utrjeni stezi proti Žažarju, kjer je pohodnike pri Činžarjevih že čakal prvi postanek in kot vsako leto okusna Mojčina ocvirkovka ter kozarec kuhanega vina ali čaja. Med okrepčilom so prisluhnili nekaterim narodnozabavnim vižam domačih glasbenikov, ob njih so nekateri celo zapeli in zaplesali. Potem pa so jo mahnili naprej, skozi vas Žažar, ter se povzpeli na hrib Gradišče, kjer so v lepem vremenu pogled lahko uprli daleč naokoli. Zastava na čelu skupine pohodnikov je nato krenila proti Veliki Ligojni, od koder izhaja Cankarjev rod, proti Stari Vrhniki ter mimo Sv. Trojice in rojstne hiše Ivana Cankarja do končnega cilja, Vrhnike. Tam se je dogodek zaključil s proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter obeležitvijo štefanovega.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: NPV

 

Oglejte si tudi