Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Športna sobota za vse generacije

Horjul, 22. november – V športni dvorani Osnovne šole Horjul je v organizaciji ŠD Extrem že petnajstič potekalo 12 ur košarke oziroma Samčev memorial. Zmago so letos slavili Zelenci in Zelenke, pester program pa so tokrat obogatili z družinskimi meti.
Ko se zunaj stemni in shladi, se življenje pogosto preseli v svetlejše in toplejše prostore, tudi za športne vadbe in druge športne dogodke velja nekaj podobnega.

Energija vseh generacij in obeh spolov je tokrat prekipevala v športni dvorani Osnovne šole Horjul, kjer se je ves dan odvijal košarkarski boj med Zelenci in Mački. Na parketu se je tako kot lansko leto spopadlo rekordno število udeležencev – 80 občanov in občank Horjula. Najmočneje so bili zastopani Zelenci, v ekipi katerih je sodelovalo 34 fantov oziroma moških, rojenih leta 1985 ali pozneje; ekipo Mačkov je sestavljalo 26 moških, rojenih leta 1984 ali prej; ženski del ekipe Zelenk, rojenih 1986 ali pozneje, je sestavljalo 11 deklet oziroma žensk; Muce pa so igrale v devetčlanski postavi.

Dobra zastopanost se je očitno poplačala, saj je zmaga tako pri moških kot ženskah odšla v roke številčnejših. Po lanskem porazu so pokal letos zasluženo osvojili Zelenci, in sicer z rezultatom 400:387. Vodili so skoraj vseh 12 ur, ali natančneje vseh 13 tekem, najnižja razlika v točkah pa je bila na osmi zaporedni tekmi, ko so jim Mački pošteno dihali za ovratnik, saj so zaostajali le še za 5 točk. Rezultat v zmagah skozi vseh petnajst let je trenutno 9:6 za Mačke. Ta se počasi preveša v korist mlajše generacije, vendar pa se starejši ne bodo zlahka vdali, ampak že za naslednje leto obljubljajo borben spopad. Pri ženskah pa je s taktično igro pokal prvič v zgodovini osvojila ekipa Zelenk, in to z rezultatom 11:8, ter prav tako napovedala pestro dogajanje pod košem v prihodnjih letih.

Da pa so se očki in mamice lahko resnično osredotočili na igro pod košem, je bilo letos poskrbljeno tudi za varstvo otrok. Cel popoldan sta v Extremčkovi sobi animatorja Lea in Žiga ob glasbi zabavala otroke z baloni in drugimi družabnimi igrami.

Dvanajstim odličnim uram košarke pa je sledil izredno zanimiv in zabaven program, ki so ga bili posebej veseli številni zbrani na tribunah. Po večurnem spodbujanju in navijanju za svoje favorite se jim je pošteno prilegla akrobatska šov točka, ki je bila prava paša za oči. Akrobata Filip in Blaž iz F&B Acrobatics, za katera smo konec novembra lahko stiskali pesti in glasovali v polfinalni oddaji Slovenija ima talent, kjer sta nastopila, sta ob soju reflektorjev pričarala za mnoge nepozaben šov ter pri mnogih vzbudila vprašanja o mejah gibljivosti človeškega telesa. Sledilo je tekmovanje v metanju trojk, kjer se je pomerilo šest tekmovalcev – Klemen Keršmanec, Primož Drašler, Janez Leben, Rok Janež, Tomo Gabrovšek in Franci Jazbar. Slednji je zmagal z največ zadetki v koš iz treh različnih položajev. Prvič v zgodovini pa je prireditev postregla s tekmovanjem v družinskem metu. Med seboj so se pomerile štiri družine, in sicer družina Jelovšek, Smrtnik, Potrebuješ in Zdešar. Družini Jelovšek in Smrtnik sta se zaradi istega števila točk (18) pomerili še v finalu, kjer pa so na koncu slavili moški treh generacij družine Jelovšek – Jani, sin Adam in dedek Janez. Za razburljiv zaključek košarkarskega dne pa je poskrbelo po pet najboljših mačkov in zelencev, ki so v 20-minutni All Star tekmi pokazali nekaj pravih košarkarskih spretnosti, laiki bi temu rekli kar – spektaklov. Zmaga je tokrat pripadla Mačkom, ki pa je bila le prijeten obliž na njihov letošnji skupni poraz.

Večerno dogajanje je tako kot vsako leto s spontanimi in iskrivimi komentarji popestril moderator Tomo Gabrovšek, ki je napovedal tudi piko na i dogodku – tradicionalni Čebulčkov met. Pri metu na koš iz zgornjega kota tribune je letos sodelovala cela kolona vrlih mož in žena. Po številnih poskusih je koš prvi zadel Rok Prebil in si prislužil nagrado. Športna sobota se je zaključila s podelitvijo pokalov in nagrad najboljšim, te so iz rok župana Janka Prebila prejele najboljše ekipe in igralci, vsi ostali pa bodo na novo priložnost morali počakati do naslednjega leta.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: M. Z.

Oglejte si tudi