Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Po nekaj letih spet v Horjulu

Sobota, 19. januar – V športni dvorani Osnovne šole Horjul je potekalo predtekmovanje za 13. odprto državno prvenstvo Mažoretne in Twirling zveze Slovenije, na katerem se je predstavilo 117 tekmovalk iz 14 društev.
"Rana ura, zlata ura," so se v soboto zjutraj najverjetneje tolažile tekmovalke, ki so bile namenjene na predtekmovanje za 13. odprto državno prvenstvo Mažoretne in Twirling zveze Slovenije v Horjul. Toda vstajanje ni povzročalo težav, saj je bil pred njimi pomemben dan – tekmovanje, na katero so čakale že dolgo časa in se nanj pripravljale morda več mesecev, celo let. Svoj nastop so znale na pamet, ponovile so ga ničkolikokrat, toda kljub temu ga je vsaka predstavila na svoj način in zato so bile tudi tokrat najboljše, dobre in malo manj dobre.

Na šolskem parkirišču so se že zgodaj zjutraj začeli zbirati avtomobili in avtobusi z različnimi registrskimi oznakami, celo italijanska in nemška sta se znašli med njimi. Pravljična zimska idila je v Horjul pospremila tekmovalke z vseh koncev zasnežene Slovenije (Brd, Komende, Kranja, Lenarta, Logatca, Lucije, Nove Gorice, Slovenske Bistrice, Pirana, Radovljice, Solkana, Svete Ane, Žalca). Horjul je po nekaj letih spet gostil tekmovanje mažoret in twirling skupin oziroma klubov. Ob slovesnem odprtju se je na parketu telovadnice zbralo vseh 117 tekmovalk iz 14 društev. Pridružile so se jim še sodnice – iz sosednje Italije je prišla Isabella Beltramo, iz Nemčije Stephanie Paulus - Resche, iz Slovenije pa Anita Omerzu in Tjaša Skuk. Najprej je veselo dobrodošlico vsem tekmovalkam, prav tako pa njihovim trenerjem, vaditeljem, vodstvu ter vsem navijačem in drugim obiskovalcem v imenu soorganizatorja – Mažoretne in twirling skupine Horjul zaželela Zdenka Troha. Obilo uspešnih metov in ulovov palice, predvsem pa dobrega počutja je tekmovalkam zaželel tudi ravnatelj OŠ Horjul Primož Garafol. Predsednica Mažoretne in Twirling zveze Slovenije Nada Skuk se je gostiteljem zahvalila za prijetno vzdušje in zaželela, naj se v tem duhu nadaljuje. Sledili sta mažoretna zaobljuba in zaobljuba sodnic. Nato so z bučnim pozdravom "hura" tekmovalke pozdravile občinstvo. Temu sta sledila uradno odprtje in začetek predtekmovanja. Tekmovalke so se predstavile individualno. Pomerile so se v ocenjevanju obveznih twirling elementov na različnih ravneh težavnosti (nižji in višji) ter v različnih starostnih kategorijah. V dopoldanskem delu smo lahko občudovali tekmovalke, ki so izvajale telesne gibe – balet na različnih ravneh zahtevnosti. Med njimi sta bili tudi dve Horjulki – v kategoriji C2 junior z obveznimi twirling elementi sta se pomerili Laura Burjak in Pia Kavčič. V popoldanskem delu pa smo se čudili urnosti tekmovalk, ki so prikazale obvezne elemente s palico, prav tako na različnih ravneh zahtevnosti. Tako telesni gibi kot elementi s palico so bili točno določeni in predpisani, ocenjevala pa se je njihova izvedba. Med prikazom elementov je morala v dvorani vladati tišina, saj je bila zbranost tekmovalk zelo pomembna za njihov nastop in rezultat. Rezultat v predtekmovanju namreč predstavlja del kvalifikacij za mednarodna prvenstva – najvišji nivo twirlinga se poteguje za uvrstitev na Evropsko prvenstvo WBTF, ki bo potekalo julija na Švedskem, ter na Svetovno pokalno prvenstvo WBTF, ki bo avgusta na Nizozemskem.

Predtekmovanje, ki je potekalo ves dan, se je zaključilo zvečer z razglasitvijo rezultatov. Te si lahko ogledate na spletni strani Mažoretne in Twirling zveze Slovenije: http://www.twirlingsport-slo.com/I/.

Zaključek so z božičnim programom popestrile vse generacije domače mažoretne in twirling skupine. Odlična organizacija domače skupine, seveda ob pomoči Občine Horjul in OŠ Horjul ter vseh prostovoljcev in pomočnikov, je bila za izvedbo predtekmovanja izjemno pohvaljena. Dobra izvedba pa je bila le vaja za četrtfinale, ki bo v začetku marca prav tako potekal v Horjulu, česar se že veselimo.

 

Nadja Prosen Verbič

 

Oglejte si tudi