Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Horjulski hokejistki pred potjo na SP: Najtežje bo s Hrvaticami

Slovenska ženska hokejska reprezentanca prihodnji teden odhaja na svetovno prvenstvo v hokeju na ledu na Islandijo. V ekipo sta se tokrat uvrstili tudi dve Horjulki: za Nino Lončar bo to že četrto svetovno prvenstvo, medtem ko bo Maja Leben tokrat doživela reprezentančni debi.

Članice izbrane vrste - selektor Franc Ferjanič je dal priložnost 22 dekletom iz ljubljanske Olimpije, kranjskega Triglava in mariborskega hokejskega kluba HDK Maribor -, bodo na prvenstvu skupine B druge divizije prekrižale palice z ekipami Belgije, Hrvaške, Španije, Islandije in Turčije. Poleg dveh omenjenih reprezentantk pa je mnogim Horjulcem poznan tudi trener ženske reprezentance Boštjan Kos, ki je nekoč igral pri horjulskih Dinamitih in nato tudi treniral njihov podmladek.

Z Nino in Majo smo pred odhodom v prestolnico Islandije Reykjavik poklepetali o pričakovanjih in stanju v ženskem hokeju.

Kako ste se dekleta pripravljale na svetovno prvenstvo?

Nina: Vse igramo v svojih klubih, konkretno midve pri Olimpiji. Letos smo kot reprezentančna ekipa igrale tudi v avstrijski ligi EWHL, tako da smo kar dobro uigrane. Imele smo tudi tridnevne priprave na Bledu.

Maja: Tako je, obe z Nino igrava pri Olimpiji in v horjulski inline ekipi Jake babe. Imava približno pet ur treninga tedensko, tri ure na rolerjih, dve na ledu. Ob vikendih imamo tekme.

Na Islandiji boste preživele teden dni. Kdo krije stroške?

Nina: Mednarodna hokejska zveza plača izvedbo tekem in prenočišče, slovenska hokejska zveza pa krije stroške prevoza, dobile smo nekaj kosov opreme ter reprezentančna oblačila.

Teden dni pred odhodom na Islandijo se napetost v ekipi gotovo že stopnjuje. Kakšna so vajina pričakovanja?

Nina: Pričakujemo seveda, da bomo zmagale vse tekme. Najtežje bo proti Hrvaticam, s katerimi se sicer tudi najbolje poznamo, saj smo že velikokrat igrale skupaj. Tekme z njimi so vedno 'mesarsko klanje'. Težek nasprotnik je tudi Španija, ostale tekmice slabše poznamo.

Maja: Zame je to prvo svetovno prvenstvo, zato težje napovedujem. Pričakujem, da bomo vsaj kakšno tekmo zmagale.

Nina, ti si do zdaj sodelovala na štirih prvenstvih. Kakšni so bili pretekli dosežki  slovenske reprezentance?

Nina: V tem času smo se vseskozi gibale med skupino A ali B druge divizije. Predlani smo bile na prvenstvu skupine A in v tej skupini tudi obstale, lani pa smo izpadle, tako da se letos borimo za povratek.

Moška hokejska reprezentanca je na letošnjih olimpijskih igrah v Sočiju navduševala in se enakovredno borila s hokejskimi velesilami. Kakšen potencial ima po vajinem mnenju slovenski ženski hokej?

Nina: V Sloveniji primanjkuje podmladka, za punce je to le prostočasna aktivnost. S profesionalnim športom se ne moreš začeti ukvarjati pri 17 ali 18 letih, to je prepozno. Prav zato Jake babe vabimo vse mladenke, da se nam čim prej pridružijo. Je pa pomojem to eden najtežjih športov, ker moraš imeti dobro koordinacijo rok, nog, obvladati drsanje.

Maja: Poleg tega je treba povedati, da tudi infrastrukturni in drugi pogoji v slovenskem hokeju še zdaleč niso taki kot v drugih državah.

Nina: Res je, že v sosednjih državah hitro opaziš razliko. Na Madžarskem so na primer ženski hokej razvili s pomočjo kanadskih partnerjev. Z njihovo podporo so po državi postavili montažne dvorane in tako tudi spodbujajo zanimanje za ta šport.

A počasi se tudi v Sloveniji razmerja vendarle spreminjajo, primer sta prav vidve. Zakaj sta se odločili za ta šport?

Maja: Moj brat Jan je treniral hokej v Horjulu. Večkrat sem si ogledala njegove tekme, na eni od tekem pa so me članice Jakih bab povabile, da se jim pridružim na treningu. Poskusila sem in postalo mi je všeč.

Nina: Tudi pri meni je 'krivec' brat Dejan, ki je treniral hokej. Nekega dne sem mu enostavno vzela opremo in začela igrati.

Glede na to, da sta prišli v reprezentanco, lahko rečemo, da sta danes med najboljšimi igralkami hokeja v Sloveniji. Vaju mika, da bi se preizkusili tudi v tujini?

Maja: Najprej moram končati šolanje na ekonomski gimnaziji. Kako bo čez dve leti, pa danes težko rečem. Če se pokaže kakšna priložnost...

Nina: Po povratku z Islandije grem na Tenerife. Eden od tamkajšnjem klubov je iskal igralke in odločila sem se, da grem za mesec in pol tja odigrat tekme končnice njihovega državnega prvenstva. Poleg tega konec maja Jake babe v Horjulu organiziramo mednarodni inline turnir. Za zdaj so udeležbo potrdile ekipe iz Francije, Italije, Irske in dve iz Slovenije.

Oglejte si tudi