Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

O čistilni napravi v Podolnici

Župan Janko Prebil je občinske svetnike na oktobrski seji seznanil, da čistilna naprava in kanalizacija v naselju Podolnica še vedno obratujeta le 60-odstotno, kar ne dosega pogojev obratovanja, ki zahtevajo minimalno 90-odstotno obratovanje. To krajani Podolnice najverjetneje že vedo, saj so občasno soočeni z neprijetnim vonjem, ki prihaja z območja čistilne naprave. Pogosteje kot sicer pa tam vidijo tudi tovornjake Javnega podjetja Vodovod Kanalizacija (v nadaljevanju JP VO-KA), ki je v naši občini pooblaščeno za skrb za kanalizacijo. 
Znano je, da so v prejšnjem mandatu občinski svetniki in župan v želji po ureditvi kanalizacije v Podolnici sprejeli odločitev o izgradnji kanalizacijskega omrežja in čistilne naprave. V JP VO-KA so nam glede investicije, ki je šla v gradnjo v letu 2012, dokončana in predana v uporabo pa je bila leta 2014, pojasnili: »Investicijo je po pooblastilu občine Horjul vodila JP VO-KA na podlagi projektne dokumentacije, ki jo je pridobila Občina Horjul, in sicer pri naročniku Komunala projekt, d. o. o., Ljubljana. Izvedba gradnje je potekala skladno z izdanim gradbenim dovoljenjem (investitor Občina Horjul) in projekti, na podlagi katerih je bilo investitorju izdano tudi uporabno dovoljenje s strani upravne enote, saj je bila gradnja izvedena skladno s projektno dokumentacijo." Glede finančnih obremenitev in lastništva pa so nam na občini Horjul dodatno pojasnili, da je bilo podjetje VO-KA s strani občine skupaj z Javnih holdingom Ljubljana pooblaščeno za izvedbo investicije, vključno z javnim naročilom, ki se je zaključilo s podpisom pogodbe med JP VO-KA in izvajalcem. Po zaključeni investiciji, katere skupna vrednost je znašala 959.289,52 evra (od tega za kanalizacijo 740.604,02 evra, za čistilno napravo pa 218.685,50 evra), je občina 34,88 % solastnica čistilne naprave v višini 76.277,87 evra ter 16,78 % lastnica kanalizacije v višini 106.367,52 evra. Preostalo lastništvo ima v rokah JP VO-KA.
Ne glede na nekoliko različna tolmačenja smo se na podjetje VO-KA obrnili z vprašanjem, kdaj so se, glede na zagotovila, da je vse potekalo skladno z dokumentacijo in torej po pričakovanjih, težave sploh pojavile. Odgovorili so nam, da so se težave začele šele po zagonu kanalizacijskega sistema in čistilne naprave Podolnica. "Tako s strani JP VO-KA kot občine je bilo vloženega veliko truda, da bi vzpostavili normalno delovanje sistema, v zagotovitev ustreznega čiščenja je bil vključen tako projektant, kakor tudi dobavitelj ČN, vendar tudi z njuno pomočjo ni bilo mogoče zagotoviti ustreznega čiščenja. V vmesnem obdobju smo preverjali tudi priključene objekte in s pomočjo sodelavcev iz občine uspešno rešili tudi posamezne primere," so še zapisali. Na vprašanje, kaj je po njihovem mnenju razlog za neustrezno delovanje skoraj nove infrastrukture, ki je tudi po finančni vrednosti ena večjih v celotni zgodovini občine Horjul, in kako naprej, pa so navedli: "Na podlagi izvedenih aktivnosti po zagonu kanalizacijskega sistema in ČN Podolnica ter rezultatov čiščenja, smo lahko zaključili, da je bila za čiščenje komunalne odpadne vode izbrana neprimerna tehnologija čiščenja, ki v normalnih pogojih obratovanja ne dosega zahtevanih parametrov čiščenja. S to ugotovitvijo smo seznanili tudi občino in predlagali, da uveljavlja odškodninsko odgovornost do projektanta. JP VO-KA za nastalo stanje odgovornosti ne prevzema." Predstavniki občine pa ob tem poudarjajo, da skupaj s strokovnimi službami poskušajo najti strokovno ustrezno rešitev za obstoječo situacijo, s katero ni zadovoljna ne občina, ne JP VO-KA in razumejo zaskrbljenost svetnikov ter predstavnikov Podolnice, ko se sprašujejo, kako naprej.


Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi