Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za nedelja, 11.12.2016

pretežno oblačno
Danes se bo oblačnost od jugozahoda širila v osrednjo Slovenijo. V severnih in vzhodnih krajih bo še precej sončno z jutranjo meglo. Čez dan bo ponekod zapihal zahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 11 stopinj C.
-3°C | 7°C
ponedeljek, 12.12.2016
0°C | 7°C
torek, 13.12.2016
-1°C | 1°C
sreda, 14.12.2016
-1°C | 7°C
četrtek, 15.12.2016
0°C | 4°C
Opozorila
Nedelja, 11.12.2016 ob 6h
Dodatnega opozorila ni.
-3°C
7°C
pretežno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo

Zdrav in sladek zajtrk za horjulske otroke


ŠOLSTVO

| |
18.11.2013      9:42
A A

Zdrav in sladek zajtrk za horjulske otroke


15. november – Šola in vrtec v Horjulu sta se tudi to leto pridružila vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Vrtčevske otroke pa so, kot je že v navadi, obiskali čebelarji, pobudniki vseslovenske akcije.


Janko Prebil je otrokom nazorno predstavil, kako nastaja med.
Janko Prebil je otrokom nazorno predstavil, kako nastaja med.
Deli:

Jedilnik petkovega zajtrka po slovenskih šolah in vrtcih je bil zelo sladek, okusen in predvsem zdrav. Vseslovensko akcijo Tradicionalni slovenski zajtrk, katere namen je, da se javnost opozori na pomen oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, je tudi letos podprlo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je za vsakega otroka prispevalo 0,43 evra. Na njihovih mizah se je znašlo pet tradicionalnih slovenskih živil: med, ki so ga prispevali domači čebelarji, maslo in mleko z bližnje kmetije, kruh iz slovenske pekarne ter jabolka sadjarske kmetije Janša.

Pravo veselje je bilo horjulske malčke opazovati, kako so se sladkali in si lizali sladke prste. Verjetno nekoliko manj prijetno je bilo tistim, ki so morali za njimi počistiti mize, stole, blazine in še kaj. A vse to spada k zdravemu razvoju naših otrok.

Po zajtrku so se otroci zbrali v skupnem prostoru ter nestrpno čakali goste – domače čebelarje Čebelarskega društva Dolomiti. Janko Prebil, predsednik ČD Dolomiti, je poudaril, da smo lahko veseli, ker živimo v zelo čistem okolju, kjer je pridelava domače hrane neogrožena, zato je tudi prav, da to izkoristimo – gojimo in jemo domače pridelke. "Prav bi tudi bilo, da se ta hrana večkrat znajde na jedilnikih v vrtcu, saj je lokalno pridelana in zato mnogo bolj kakovostna in zdrava," je dejal. Predstavil je tudi velik pomen čebel pri opraševanju cvetja in seveda pri pridobivanju medu. Na kratko je opisal nastajanje medu in njegove zdravilne lastnosti. Otroci so se strinjali, da je med treba jesti tudi preventivno, posebno v jesenskem in zimskem času, ko je okolje polno virusov in drugih bakterij, ki prenašajo in povzročajo neprijetne bolezni. Večina otrok je čebelarja, oblečenega v čebelarsko uniformo, poslušala z velikim zanimanjem. Posebno zanimiva se jim je zdela čebelarjeva delovna obleka, ki so si jo nekateri od otrok tudi nadeli. Interesa za čebelarjenje je po Prebilovih besedah na horjulskem območju kar veliko, tako pa bo očitno tudi ostalo, saj se je dvignilo kar nekaj rok, ko je čebelar zastavil vprašanje: "Kdo od vas bo čebelar?" Za čebelarski podmladek lepo skrbijo tudi v horjulski osnovni šoli, kjer poteka čebelarski krožek, ki ga vodita ravnatelj Primož Garafol in čebelar Janko Prebil. Oba napovedujeta, da bo krožek že naslednjo jesen še dejavnejši, saj pričakujejo, da bodo pri šoli postavili svoj čebelnjak.

 

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv





Povezani članki
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Horjul!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Naš časopis
Številka: 443/2
Izšla: 28.11.2016

Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.