Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Tradicionalni slovenski zajtrk

Letos smo že petič obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. Učencem smo za zajtrk ponudili biološke kruh, maslo in mleko, domač med in integrirano pridelana jabolka. Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih lokalne samooskrbe, domače pridelave in predelave hrane, pridelane v lokalnem okolju. S projektom želimo spodbuditi k pridelovanju in kupovanju lokalne hrane in ozaveščamo o pomenu živilsko-predelovalne industrije. Želimo poudariti pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k  pravilni in zdravi prehrani. Posebno pozornost pa namenjamo tudi gibanju in ohranjanju čistega okolja. 

Letošnji tradicionalni zajtrk in obeleženje dneva slovenske hrane smo želeli povezati s slovensko pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel in usmeritvami nove, nedavno objavljene Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje, ki poudarja pomen rednega in zdravega prehranjevanja, zlasti pri otrocih in mladih, ko se oblikuje dobra navada zajtrkovanja. Izvajanje projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je odlična priložnost, da mlade spodbudimo k rednemu zajtrkovanju.

Petkovo jutro, 18. novembra, smo tako začeli z omenjenim zajtrkom. Učenci so bili nato zaposleni z različnimi dejavnostmi in so tako obeležili tudi dan slovenske hrane. Učenci 1. in 2. razreda so si na ta dan sami pripravili še zdravo malico. Izdelali so plakate na temo zdrava prehrana in naredili čebelnjake iz slanega testa. Povabili smo tudi naše dobavitelje, ki so predstavili svoje izdelke. Hiša medu Božnar nam je na stojnici predstavila različne vrste medu in čokolade z medom in cvetnim prahom. Učenci so ob tem izdelali še svojo svečko iz čebeljega voska. Biološka pekarna B-forma nam je predstavila različne vrste bio kruha. Bio mlečne izdelke pa smo si ogledali na stojnici, ki jo je pripravilo podjetje BIO dobrote. Vsi omenjeni izdelki so bili na voljo učencem, da jih poizkusijo in se z njimi posladkajo. Učenci 7., 8. in 9. razreda so si ogledali predstavo Iluzija v izvedbi Theatra Šentjošt.

 

Vsem, ki so nam omogočili, da smo tega dne popestrili dogajanje v šoli, se najlepše zahvaljujemo.

                                          
Mirica Založnik Simončič, vodja šolske prehrane

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi