Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Prijeten prvi šolski dan za 36 horjulskih prvošolcev

1. september – Prvi šolski dan je bil prav poseben za nekaj več kot 21.000 prvošolcev v Sloveniji, med katerimi je 36 učencev prvič prestopilo vrata Osnovne šole Horjul ter se srečalo z nekaterimi učitelji in ravnateljem, ki jih bodo vodili skozi devetletni proces izobraževanja.
Začetek šolskega leta so naznanjale že opozorilne table ob šolskih cestah, ki so voznike in druge udeležence v prometu opozarjale ter opominjale, da so ponovno tu otroci. Prve dni so na glavnih križiščih in prehodih za pešce za večjo varnost otrok skrbeli člani društva upokojencev Horjul, ki so otrokom pomagali prečkati ceste, pomahali kakšnemu hitremu šoferju in pozdravljali mimoidoče otroke ter domačine.

Prvi septembrski dan se je za večino horjulskih šolarjev začel ob ustaljeni uri 8.30 in z ustaljenim urnikom. Nekateri pa so počitniške dni zaključili že dan prej, ko so se veseli in zadovoljni odpravili v šolo v naravi v Pacug. Tisti najmlajši – prvošolci, ki so jih v šolo ta dan pospremili starši, so bili deležni prijaznega sprejema s strani razredničark in pomočnic ter ravnatelja Primoža Garafola ob 10.30. Ravnatelj jim je med drugim dejal, da so z vstopom v šolo stopili na novo pot, ki bo polna novih spoznanj in znanj, le-to pa naj bo dediščina, ki jo morajo spoštovati, bogatiti in prenašati naprej. Staršem je zaželel uspešnega in prijetnega sodelovanja, da bodo skupaj z roko v roki vodili otroke skozi osnovnošolska leta.

V lepo pripravljenih učilnicah so se prvošolci nato srečali z novimi sošolci in starimi vrtčevskimi prijatelji ter spoznali učiteljico in pomočnico. Medtem ko so starši zbrano srkali napotke priznanega in izredno priljubljenega pedagoga in predavatelja Marka Juhanta, so otroci uživali ob ogledu otroške dramske predstave Zverinice iz Rezije. S sladkim presenečenjem pa se je njihov prvi šolski dan zaključil. Gotovo bi bila za mnoge šola v takšnem obsegu in s takšno vsebino privlačna, a zagotovo ne zanimiva, zato so otroci z rumenimi ruticami že naslednji dan začeli z resnim delom. Radovedni so sedli v šolske klopi in vedoželjno prisluhnili učiteljici, ki se je lotila učnega načrta ter jih počasi in postopoma začela pripravljati na samostojno pot. Pa srečno!

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi